Televisie Voorkeur

Jamie Oliver kookt een kerstdiner uit eigen tuin. RTL4, 23.40- 00.40u. Foto: Dirk-Jan Visser Amsterdam: 11-03-2003 Jaimie Oliver in de Kas Visser, Dirk-Jan

actualiteiten

Buitenhof. Gesprek met generaal Dick Berlijn. Als hoogste militair geldt Berlijn als de architect van de Nederlandse aanwezigheid in Afghanistan. Hij is ook dé militaire adviseur van de minister van Defensie. Ned.1, 12.10-13.00u.

informatief

In Europa. In het voetspoor van Geert Mak door het Europa van de vorige eeuw. Aflevering 7: 1917, St. Petersburg. Ned.2, 21.10-21.45u.

Zembla. ‘Meneer Harmsen wacht op hulp’. Veel ouderen raken de vertrouwde thuiszorg kwijt, door de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Sinds 1 januari bepalen gemeenten of iemand recht heeft op een goedkope alfahulp of thuishulp. Ned.2, 21.45-22.30u.

Spraakmakende zaken. Paul Rosenmöller praat in deze extra lange aflevering met nabestaanden van Nederlandse militairen die zijn omgekomen in Afghanistan. Te gast is ook commandant der strijdkrachten Dick Berlijn. Ned.2, 23.15-0.05u.

drama

De prins en het meisje. Tweedelige dramaserie over Mabel Wisse Smit en prins Friso van Oranje. (Zie pagina 42/43). Ned.2 ,20.15-21.10u.

documentaire

Kerstnacht in Bethlehem. Houtbewerker Kamal is belijdend moslim. Toch maakt hij kerststalletjes, om te verkopen. De Pakistaans-Nederlandse programmamaakster Naeeda Aurangzeb ontdekte dat het kerstfeest in Palestina niet exclusief voor christenen is. Ned.2, 14.30-15.00u.

Schoffies. Documentaire over Amsterdamse stadsreigers met een straatschoffiementaliteit. Marc van Fucht zocht op humoristische wijze naar de overeenkomsten tussen de reiger en de mens. Snacken uit de muur is eerder regel dan uitzondering, nesten worden niet gemaakt maar gekraakt en zelfs partnerruil is aan de orde van de dag. Ned.1, 16.50-17.50u.

Verslaafd aan goedkoop. Vraag het aan de mensen op straat: ze zullen zeggen dat het leven steeds duurder wordt. Toch is het merendeel van de consumptiegoederen nooit goedkoper geweest dan nu. Een Britse reportage zoekt naar een verklaring voor deze tegenstrijdigheid. Canvas, 20.15-21.05u.

praatprogramma

30 Hoog. Frénk van der Linden praat met zanger (van De Dijk) en tekstschrijver Huub van der Lubbe over de thema’s Geloof, Dood en Liefde. Ned.2, 19.45-20.15u.

De week van J&R. Jaïr Ferwerda en Ronald Olsthoorn ontvangen presentator Huberto Tan en SP-Kamerlid Krista van Velzen. Het Gesprek, 22.00-23.00u.

cultuur

NPS Matinee: Who Cares? De in Rusland geboren choreograaf George Balanchine (1904-1983) maakte balletten die een eerbetoon zijn aan zijn nieuwe vaderland Amerika. Voor Who Cares?, uitgevoerd door het Nationale Ballet, koos hij zestien liedjes van George Gershwin. Ned.2, 13.00-13.55u.

Jubileumconcert Wereldomroep. Concert ter ere van het zestigjarig bestaan van de Wereldomroep, eind november in het Concertgebouw te Amsterdam. Onder anderen Bløf, de Indiase percussionist Trilok Gurtu, mezzosopraan Tania Kross en de Argentijnse tenor Enrique Folger treden op. Ned.1, 15.25-16.25u.

Monteverdi Madrigalen.De Nederlandse Opera presenteert drie madrigalen van de Italiaanse componist Claudio Monteverdi. Twee gloednieuwe producties, Il ballo delle Ingrate en Lamento d’Arianna, en een productie uit 1994, Il combattimento di Tancredi e Clorinda.. Ned.2, 16.35-18.15u.

Het Uur van de Wolf. Landschappen in de breedste zin van het woord, gezien door de ogen van grafisch kunstenaar Jan Hendrix in Mexico, fotograaf Malick Sidibé in Mali en kunstenaar/schilder Frans Walon in Amsterdam. Ned.2, 18.15-19.15u.

amusement

Jamie Oliver kerstspecial. Het kerstdiner bij Jamie Oliver thuis bestaat dit jaar uit traditionele gerechten. De ingrediënten haalt hij uit de moestuin van zijn huis in Essex. RTL4, 23.40-00.40u.

Hallo lieve mensen. In haar derde cabaretprogramma kruipt Claudia de Breij in de huid van een leeftijdsloze variétéster, die niet alleen schitterde aan het front in Duitsland, maar ook in Irak. Ned.3, 22.50-00.20u.

sport

Studio voetbal. Bondscoach Marco van Basten is te gast. Ned.1, 22.30-23.15u.