Proces kinderen Tsjaad begint

In de Tsjadische hoofdstad N’Djamena is gisteren de strafzaak begonnen tegen zes Franse hulpwerkers die geprobeerd zouden hebben om 103 kinderen het land uit te smokkelen. De Fransen ontkenden tegenover de rechtbank alle aantijgingen en hielden vol dat zij het beste met de kinderen voorhadden.

„Ik bestrijd de feiten die me worden aangewreven. Ik kijk er naar uit ze één voor één te ontkrachten [...] en het bewijs te leveren dat nodig is om de waarheid aan het licht te brengen”, verklaarde Eric Breteau, de voorzitter van de Franse hulporganisatie l’Arche de Zoé. Breteau en vijf collega’s worden verdacht van kinderroof, valsheid in geschrifte en afzetterij. Zij riskeren straffen tot twintig jaar cel met dwangarbeid.

De verdachten werden eind oktober opgepakt toen zij met 103 kinderen naar Frankrijk wilden vliegen. De aangeklaagden houden vol dat zij weeskinderen uit Darfur een veilige toekomst als adoptiekind wilden bieden.

Unicef en het Rode Kruis constateerden echter dat de meeste kinderen geen wees zijn en niet uit Darfur komen maar uit Tsjaad. Filmopnames van een Franse journalist die was meegereisd lieten zien hoe een medewerkster van l’Arche de Zoé een kind insmeerde met nepbloed, klaarblijkelijk om de indruk te wekken dat het een wees was. Dit sterkte het vermoeden dat het ging om kinderroof met als einddoel illegale adoptie.

De aangeklaagden „erkennen dat ze niet de gebruikelijke methodes van humanitaire hulp hebben gevolgd”, verklaarden hun advocaten gisteren voor het proces. Maar internationale wetgeving staat de evacuatie toe van kinderen in nood en dus hebben de Fransen rechtmatig gehandeld, aldus de verdediging, die de rechtbank opriep de zaak te seponeren.

De Fransen voeren een hongerstaking, uit protest tegen het vermeende gebrek aan aandacht voor hun lot bij de Franse regering. Na een bezoek van president Sarkozy aan zijn Tsjadische collega Déby kwamen vorige maand wel drie Franse journalisten en acht andere Europeanen vrij. De verdachten zijn bang dat Parijs hen in de kou laat staan om de indruk te vermijden dat het als voormalig kolonisator tracht de rechtsgang in Tsjaad te beïnvloeden. Waarnemers houden er echter rekening mee dat de zes een eventuele straf mogen uitzitten in Frankrijk, op basis van een bilateraal akkoord.

Behalve de Fransen staan drie Tsjadiërs en een Soedanees terecht. Zij worden verdacht van medeplichtigheid. (AFP, AP)