Plumpudding

Ik heb voor de kerstdagen een plumpudding gemaakt. Hij is gelukt, maar desondanks zit ik nog met een heleboel vragen. Moet de pudding voor het consumeren weer worden opgewarmd? Zo ja, kan dat dan in de magnetron? Is het gebruikelijk om plumpudding geflambeerd op te dienen? En, last but not least: is het een traditioneel dessert bij het kerstdiner, of eet je plumpudding ook op ander momenten?

Thea Zondervan

Of je plumpudding een traditioneel Engels kerstgerecht kunt noemen, hangt af van de maatstaven die je hanteert. De oorsprong van deze gestoomde vruchtencake moet worden gezocht in de zeventiende eeuw. Maar de ‘plum porridge’ uit die tijd was noch een dessert, noch speciaal aan Kerst gerelateerd. Bovendien eten echte liefhebbers met evenveel animo een plumpudding op een snikhete dag in juli. En dan is er nog de benaming: is plumpudding hetzelfde als Christmaspudding, of is, zoals ook wordt beweerd, Christmaspudding een type plumpudding? Op die laatste vraag geeft ‘Elizabeth David’s Christmas’, de na de dood van de Britse kookschrijfster door Penguin uitgegeven receptenbundel, geen antwoord. Wel behandelt het een heleboel andere netelige plumkwesties. Zo moet de pudding voor het serveren inderdaad weer worden opgewarmd. Een magnetron komt in Davids vocabulaire niet voor, en lijkt mij persoonlijk ook buitengewoon ontraditioneel. Zet de puddingvorm liever op een treefje in een pan en vul deze tot tweederde van de vorm met kokend water. Zet de pan op een klein vuurtje, dek hem af en reken op een uur voor een kleine pudding (4 tot 6 personen) en twee uur voor een grotere. Een plumpudding hoort aan tafel te worden geflambeerd. Verwarm daarvoor in een steelpannetje een scheut cognac – of een andere hoogalcoholische drank zoals brandewijn, rum of whisky – houd er een lucifer bij en schenk de brandende vloeistof over de pudding. Bij dit toch al verre van licht verteerbare dessert serveren de Engelsen het liefst nog een mierzoete ‘brandy butter’. Klop hiervoor met een elektrische mixer 125 g poedersuiker, anderhalve eetlepel cognac, een snufje nootmuskaat en een drupje citroensap door een pakje roomboter.

Keukenkwesties naar:vreugdenhil@nrc.nl