Perfect knalroze

Een van de creaties van Raf Simons

Wie: Jil Sander (1943), Duitse, ontwerpt vanaf 1973 onder eigen naam vrouwenkleding en sinds 1998 een mannenlijn. Breekt door met de laagjesstijl, ook bekend als de uienlook. Definieert de jaren negentig met een minimalistische ontwerpstijl. Past dan in het rijtje Calvin Klein, Giorgio Armani en Helmut Lang.

Waarom: showde afgelopen september een van de beste en kleurrijkste collecties voor zomer 2008. Denk: neonroze, kanariegeel en knaloranje soms samen in één outfit. Minpuntje was dat veel doorschijnend was. Hoe draag je dat?

Bijnaam Sander: Queen of Less.

Stijl: luxueus, draagbaar, perfect, minimaal, soms suf degelijk Duits (broekpak). Powerdressing voor zakentypes.

Status: het label komt nu terug van erg ver weggeweest dankzij Raf Simons.

Is Jil dood dan: nee, wel modedood. Het ging mis vanaf 1999. Toen verkocht Sander 75 procent van de aandelen aan Prada en werd werknemer. Een half jaar later ontvlucht ze met slaande ruzie de burelen in Milaan.

Reden: moest naar haar smaak concessies doen: goedkope materialen gebruiken en productie van Duitsland naar Prada’s Italiaanse fabrieken verplaatsten.

Verrassing: Sander keert drie jaar later terug. Maakt drie goed ontvangen collecties maar vertrekt wéér met knallende ruzie naar Duitsland. Zegt tegen de pers: ‘Wacht maar, het leven kent pieken en dalen.’

We wachten nog: ja, nooit meer iets van Jil gehoord. Op een voor Sander vervelende rechtszaak na. Vorig jaar veroordeelde een rechter ene Sandra die Sander al jaren telefonisch bedreigde. De stalkster werd veroordeeld tot 15 maanden opsluiting.

En Sander: haar merk telde niet meer mee. Tot 2006. Toen kwam redder Raf Simons (1968). Hij werd de nieuwe creatief directeur van Jil Sander.

Moeten we die kennen: kan. De Belg was al bekend van zijn geweldige mannencollecties Raf by Raf Simons die hij sinds 1995 maakt. Ging bijna ten onder aan eigen succes. Was ooit modemoe en stopte een jaartje. Zet nu Jil Sander weer op de kaart.

Prada blij: vast niet, verkocht na Simons’ eerste collectie Jil Sander aan een Britse investeerder voor zo’n 120 miljoen dollar.

En Jil: woont al weer jaren samen in Hamburg met haar vriendin op een landgoed en tuiniert dat het een lieve lust is.