Pakistani diner

Nederland, Amsterdam, 12-11-07 Joep Habets. © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

Pakistan, Scheldestraat 100 Amsterdam, 020 6753976Eten Gastvrijheid Entourage

Een van de aardige verworvenheden van de multiculturele samenleving is dat je in eigen land in tachtig dagen rond de wereld kunt eten. De Chinees, de Italiaan en de Turkse Italiaan zijn tot in de verste uithoeken van het land te vinden. Voor een Tibetaan, een Zweed of een Pakistaan moet je wat langer zoeken.

Het Amsterdamse restaurant Pakistan afficheert zich al jaren als het eerste en het beste Pakistaanse restaurant in Nederland. Van binnen oogt het als een nette buurtchinees, maar zonder gefiguurzaagde draken en lampen met kwastjes. Het roze tafellinnen van de Chinees is hier zachtgroen en op de bekleding van de stoelen zijn jarenlang vlekken verzameld. Naast de bar hangt een staatsieportret van de eigenaar met zijn echtgenote en twee keurig in double-breasted grijs pak gestoken zoontjes. Hij verzorgt zelf de bediening, met het vleugje knorrigheid van iemand die het allemaal meer dan eens heeft meegemaakt.

De kaart biedt een keur aan gerechten, waarin varkensvlees ontbreekt. Pakistan is tenslotte overwegend islamitisch, maar de alcohol vloeit weer wel in vol geschonken glazen.

Het Pakistani diner begint met papadams en pittige mangochutney. Een frisse yoghurtsaus zorgt voor verkoeling van het verhemelte. Het volgende voorgerecht, kebab van rood gemarineerd lamsvlees, mag heet worden genoemd. Aardappelsla met komkommer en ui vormt hierbij de verfrissende tegenhanger. De gele, licht aromatisch gekruide linzensoep met uitjes is de voorbode van een milde periode.

Het pièce de résistance is een kleine rijsttafel met twee curries. In de droge, gele rijst is komijn te bespeuren. De lamscurry heeft zacht en mals vlees. Hij is bereid met ghee, een soort geklaarde boter. De linzencurry, die in tegenstelling tot de soep wel uitgesproken naar linzen smaakt, is romig. De liefhebber van zeevruchten mag zich verheugen in een gerecht met grote garnalen en gebakken groenten. De obligate sla lijkt onvervalst Hollands, in tegenstelling tot het heerlijke platte brood. Tot besluit zijn er blokjes kulfi, op parfait gelijkend ijs van melk, amandel en pistache. De rekening bedraagt iets meer dan negentig euro voor twee personen, daarvoor reis je niet naar Karachi.

    • Joep Habets