Nedcar neemt weer werknemers aan

Autofabriek NedCar in Born neemt volgend jaar vier- tot vijfhonderd nieuwe mensen in dienst voor de productie van de Mitsubishi Outlander. Dat heeft bestuurder Henk van Rees van FNV Bondgenoten gisteravond bekendgemaakt. De afgelopen jaren moest Nedcar meer dan duizend mensen ontslaan wegens het besluit van autoproducent DaimlerChrysler om de productie van de Smart Forfour naar elders te verplaatsen.

De werving van nieuw personeel hangt samen met het in september aangekondigde besluit van moederbedrijf Mitsubishi om in Born Outlanders te gaan produceren. Deze SUV’s worden nu nog gemaakt in Japan. De verkoop loopt zo goed dat de zevenpersoonsauto (voor de Europese markt) ook in Nederland zal worden geproduceerd. Volgend jaar zal NedCar 20.000 Outlanders maken. Het is de bedoeling dat de jaren daarna jaarlijks 30.000 van deze SUV’s van de band rollen.

De productie van de Mitsubishi Colt gaat gewoon door. NedCar hoopt vooral veel tijdens reorganisaties vertrokken werknemers terug te kunnen krijgen, omdat zij niet hoeven te worden ingewerkt. Van Rees sprak van „een flitsende start voor het nieuwe jaar” bij NedCar. Bij NedCar werken momenteel 1500 mensen aan de Mitsubishi Colt.

NedCar wil de nieuwe arbeidskrachten slechts een tijdelijk arbeidscontract aanbieden. „Daarover moeten we met NedCar nog even doorpraten”, zei Van Rees.

Mitsubishi liet in september weten dat NedCar de Outlander produceert tot het einde van zijn levenscyclus. Mitsubishi en NedCar hebben niet gezegd wanneer dat moment is aangebroken, maar de auto wordt pas sinds december 2006 verkocht in Europa. Volgens Van Rees zullen zowel de Outlander als de Colt nog tot 2012 in productie blijven. Nu produceert Mitsubishi de Outlander in Nagoya. Het besluit voor de verplaatsingen is genomen om de kans op het missen van verkopen door oplopende levertijden te vermijden.