Ned. Philh. Orkest uit Beurs Berlage

Het Nederlands Philharmonisch Orkest raakt vrijwel zeker over vijf jaar de repetitieruimte in de Amsterdamse Beurs van Berlage kwijt, maakte cultuurwethouder Carolien Gehrels gisteren bekend.

Gehrels zei dat bij de officiële overdracht van het monument aan het Damrak door het stadsdeel Centrum aan de gemeente Amsterdam en drie investeerders: Rabo Vastgoed, Amvest en woningbouwcorporatie De Key.

De vier nieuwe eigenaren gaan de Beurs tien jaar lang samen exploiteren als een centrum voor maatschappelijke en culturele activiteiten.

Eerder dit jaar was al een intentieverklaring getekend om de Beurs van Berlage over te nemen van het stadsdeel Centrum, dat er al jaren vanaf wilde wegens verliezen op de exploitatie.

Het stadsdeel had het Nederlands Philharmonisch Orkest, dat een huurovereenkomst heeft tot 2013, een verdubbeling van de huur aangezegd. Het orkest zei die verhoging onmogelijk te kunnen betalen. De huurverhoging is nu flink verkleind en orkestdirecteur Stijn Schoonderwoerd zegt daarmee te kunnen leven.

Volgens wethouder Gehrels is het nauwelijks mogelijk het orkest in de Beurs te handhaven, wegens geluidsoverlast maar ook om de ruimte vrij te krijgen voor nieuwe actviteiten. Welke dat zullen zijn, wordt de komende tijd besproken.

De gemeente Amsterdam zal in ieder geval zorgen voor een passende nieuwe repetitieruimte voor het orkest, dat concerten geeft in het Amsterdamse Concertgebouw en zorgt voor de begeleiding van veel voorstellingen van de Nederlandse Opera.

De vier nieuwe eigenaren toonden zich enthousiast en ambitieus om de Beurs van Berlage een belangrijke publieke functie te geven in het oude centrum dat de komende jaren een grote opknapbeurt zal krijgen, waarbij ook de prostitutie op de Wallen, vlak achter de Beurs, wordt verminderd.