Mbeki blijft aan ondanks tegenslagen

De Zuid-Afrikaanse president Mbeki blijft aan tot 2009, ook al is zijn positie ernstig verzwakt. Gisteren vielen vrijwel alle hoge posten in de regeringspartij ANC in handen van aanhangers van zijn rivaal Jacob Zuma, die dinsdag al tot leider van het ANC was gekozen.

Mbeki verscheen gisteren opmerkelijk ontspannen op een persconferentie in Pretoria, waar hij reageerde op speculaties die de afgelopen dagen in de Zuid-Afrikaanse media de ronde deden dat hij vervroegd zou aftreden. Zuma zou dan behalve het leiderschap van het ANC meteen ook het presidentschap op zich kunnen nemen. En als president zou Zuma strafrechtelijke immuniteit genieten, wat belangrijk is nu het openbaar ministerie donderdag bekend heeft gemaakt dat het genoeg bewijs heeft om Zuma aan te klagen voor corruptie.

Maar Mbeki maakte op zijn persconferentie duidelijk dat hij niet van plan is Zuma een handje te helpen door voortijdig plaats voor hem te maken en hem zo onschendbaarheid te bieden. Wel spoorde hij de leden van het ANC aan om zich positief op te stellen tegenover Zuma en de eenheid van de partij te bewaren.

Zuma moet in de rechtzaal de gelegenheid krijgen zijn onschuld te bewijzen, aldus Mbeki. Ook zei de president dat hij, in de tijd die hem tot 2009 nog rest, zal vasthouden aan zijn liberale economische beleid.

Veel bondgenoten van Mbeki binnen het ANC, onder wie acht ministers, slaagden er gisteren niet in herkozen te worden in het tachtig leden tellende bestuur van de regeringspartij. De meeste stemmen kreeg Winnie Madikezela-Mandela (de ex-vrouw van oud-president Nelson Mandela), die populair is bij de linkervleugel van de partij. Sinds 2003, toen ze werd veroordeeld voor fraude, was ze niet meer actief in het ANC.

Minister van Financiën Trevor Manuel, die groot gezag geniet in de zakenwereld, kwam op een 57ste plaats. Daarmee blijft hij wel lid van het bestuur, maar met aanzienlijk minder steun dan bij het vorige partijcongres, toen hij als eerste eindigde. Zijn plaatsvervanger, Jabu Moletki, die verantwoordelijk is voor de financiering en voorbereidingen van het Wereldkampioenschap voetbal in 2010, werd niet in het bestuur herkozen.

Het zelfde lot trof vicepresident Phumzile Mlambo-Ngcuka, die in 2005 door Mbeki benoemd werd nadat hij Zuma als vicepresident had ontslagen. Haar man, oud-hoofdaanklager Bulelani Ngcuka, wordt door aanhangers van Zuma gezien als onderdeel van een samenzwering die erop uit zou zijn om Zuma ten val te brengen. (BBC, AP)