Kampioen Kerstkalkoen

4 kalkoenlapjes50 g gepelde walnoten2 eetl. versgeraspte Parmezaanse kaas4 eetl. fijngehakte kruiden (peterselie, rozemarijn etc.)zout en versgemalen peper40 g boter100 ml witte droge wijn

Als je in Engeland bent geboren hoef je niet na te denken wat er met Kerstmis zal worden gegeten. Traditiegetrouw is dat kalkoen. De kampioen onder de kerstkalkoenen wordt geleverd door Tom Copas, die een familiebedrijf heeft dat teruggaat tot het jaar 1698. Zijn speciale kerstkalkoen is zwaarder, ouder, vetter en dus lekkerder én duurder dan de doorsnee supermarktkalkoen, een mager beestje van 10 tot 12 weken oud.

De Coppa kalkoen die de naam Holly kreeg is 25 weken oud, en weegt 5 tot 7 kilo. De kalkoen heeft een leven zonder stress gehad, liep buiten in de wei en kersenboomgaarden en kreeg biologisch voedsel te eten. Tegen de avond worden de 3.000 superkalkoenen door kalkoenhonden Jess en Sam naar binnen geleid. Eén Holly kost 100 pond. Er kunnen 9 tot 12 mensen van eten. Er wordt een zakje met ingewanden en een tak rozemarijn bij geleverd alsmede een brochure met recepten en aanwijzingen hoe Holly, braadtijd circa 3 uur en 40 minuten, behandeld dient te worden. Deze Coppa kerstkalkoen wordt niet naar Nederland geëxporteerd. Zie voor meer informatie en familiekiekjes: www.copas.co.uk.

Een recept voor gevulde kalkoenrolletjes voor 4 personen. Leg de kalkoenlapjes tussen twee vellen huishoudfolie en sla ze plat of rol ze met een deegroller uit tot een dunne schnitzels die met zout en peper worden bestrooid. Meng de grof gehakte walnoten met de kaas en de kruiden. Schep op elke schnitzel een klein bergje vulling. Rol ze op en steek de rolletjes vast met een prikker of gebruik keukengaren om ze vast te binden. Verhit de boter in een koekenpan en bak de rolletjes aan alle kanten aan. Temper het vuur en bak de rolletjes in circa 20 minuten langzaam gaar. Haal ze uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie. Verhit het braadvet en giet de wijn in de pan. Laat 2 minuten koken. Giet de jus over de kalkoenrolletjes.

Anne Scheepmaker