Irritatie premier na kritiek ABN Amro

„Volstrekt misplaatst.” Premier Balkenende (CDA) was gisteren kwaad en geïrriteerd over de kritiek op zijn weigering op te treden in de vastgelopen fusieonderhandelingen tussen ING en ABN Amro. Hij zei op zijn wekelijkse persconferentie zich gestoord te hebben aan kritiek uit kringen rond ABN Amro en de VVD-fractie in de Tweede Kamer dat hij te weinig heeft gedaan om de uiteindelijke splitsing van de bank te voorkomen.

Afgelopen week meldde deze krant dat de premier ABN Amro-topman Groenink en president Wellink van De Nederlandsche Bank niet wilde ontvangen, toen ze een audiëntie vroegen in verband met de toekomst van de bank. Een ABN-bestuurder zei: „De premier had die maand wel tijd om op de AutoRAI in een Spyker te gaan zitten.” Die uitspraak raakte een gevoelige snaar. Balkenende: „Achteraf proberen zulke mensen hun straatje schoon te vegen. Maar het was ABN Amro zelf dat in de verkoop wilde. Een premier kan niet betrokken raken bij dit soort zaken.”

ABN Amro en ING voerden sinds december vorig jaar geheime fusiebesprekingen. De gesprekken liepen begin dit jaar vast. De bank werd in oktober opgekocht door Royal Bank of Scotland, Santander en Fortis, die ABN Amro gaan opsplitsen.

Groenink vroeg op 6 maart via minister Bos (PvdA, Financiën) een gesprek aan met Balkenende om hem te vragen te helpen de fusieonderhandelingen weer vlot te trekken. Maar de premier wilde zich niet bemoeien met de zaak, zo zei hij gisteren.

Volgens de premier had hij „geen bevoegdheid” zich met de zaak bezig te houden. Bovendien wist hij niet hoe de andere EU-lidstaten zouden reageren .

Balkenende wees erop dat hij premier Berlusconi had gebeld, toen die zich in 2005 bemoeide met de overname van bank Antonveneta door ABN Amro. Berlusconi was tegen die overname. Balkenende: „Nationaal protectionisme geeft geen pas, zei ik hem. Hij gaf mij gelijk. Het zou merkwaardig zijn geweest als ik nu hierbij betrokken zou worden.”

Hoofdartikel: pagina 7 Zaterdag &cetera: pagina 6 en 7