In Feiten

Maandag 17 december

Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, biedt zijn excuses aan voor zijn uitlatingen over de politieacties bij twee topduels in de eredivisie.

De wereld stevent af op een voedseltekort; de voorraden zijn het afgelopen jaar „onverwachts” en als „nooit tevoren” geslonken, aldus directeur-generaal Diouf van de FAO.

Het eerste Nederlandse beleggingsfonds voor kunst en cultuur heeft tot nu toe 60 miljoen euro opgehaald bij beleggers. Dat is ruim twee keer zo veel als bij de introductie werd verwacht.

Dinsdag

Premier Jan Peter Balkenende weigerde begin dit jaar om topman van ABN Amro, Rijkman Groenink, en Nout Wellink president van De Nederlandsche Bank te ontmoeten. De twee wilden de premier inschakelen om de vastgelopen fusieonderhandelingen met ING vlot te trekken.

ECB heeft voor bijna 350 miljard euro geld uitgeleend aan banken.

Zwemster Marleen Veldhuis en schaatser Sven Kramer worden tot Sportvrouw en Sportman van het jaar gekozen.

De van corruptie verdachte Jacob Zuma verslaat de Zuid-Afrikaanse president Mbeki in de verkiezing om het leiderschap van het ANC.

Woensdag

Campina en Friesland Foods, de twee grootste Nederlandse zuivelcoöperaties, willen fuseren. Ze zijn „verkennende gesprekken” begonnen, aldus een verklaring.

De ECB haalt 133,6 miljard euro aan ‘overtollig’ geld uit de geldmarkt.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties slaagt er niet in de impasse rond de kwestie-Kosovo te doorbreken.

Donderdag

De rechtbank in Amsterdam heeft de rechtszaak tegen de Hells Angels gestopt, omdat het OM opnamen van geheime gesprekken tussen de verdachten en hun advocaten niet had vernietigd.

De periode voor de reguliere jacht op wilde zwijnen op de Veluwe wordt met twee maanden verlengd.

De veilinghuizen van Sotheby’s en Christie’s in Amsterdam hebben weer een recordjaar achter de rug. Christie’s loste Sotheby’s af als grootste in Nederland.

Vrijdag 21 december

Willem Holleeder is veroordeeld tot een onvoorwaardelijke celstraf van negen jaar. Hij is schuldig bevonden aan afpersing van vastgoedhandelaren Endstra, Friedlander en Houtman.

Vannacht werd het vrije reizen voor EU-burgers op het Europese continent uitgebreid van 15 naar 24 landen.

Het bedrijfsleven moet in de toekomst fors meer gaan betalen om het broeikasgas CO2 te mogen uitstoten.