Henkie

Iedereen mag weten dat Henk Kesler kort voor de kont is, zoals ze dat in het oosten zeggen. De directeur betaald voetbal waagt zich graag aan baldadige uitspraken. Het is zijn temperament, misschien wel zijn gen. Henk Kesler tot ontploffing brengen, is geen kunst. Laat de simpele uggestie vallen dat hij nauwelijks meer is dan buikspreker van Johan Cruijff, en het is raak. Je ziet dan ook hoe hij hoe hij de wangen opblaast tot bommetjes. In de mondhoeken: zilverdraden van kwaadaardig speeksel.

Natuurlijk kost het hem geen moeite om politieagenten te degraderen tot ,,verwende kereltjes” en ,,gefrustreerde vakbondsbaasjes”. Om die kwalificaties iets van couleur locale mee te geven, hoeft hij slechts in zichzelf af te dalen. In die rubberen ziel van hem. Van frustraties weet Henk Kesler alles, en verwend is hij als geen ander.

Om met het laatste te beginnen, Henk Kesler mag de mooiste reisjes maken. Is het niet naar Zuid-Afrika dan wel naar Genève. Tussendoor slapen in Huis ter Duin. Het kost hem geen cent. En altijd het hogere volk om zich heen, op zijn minst vedetten. Enfin, elite die personeel per vingerknip laat dansen. Wie ooit in de paleizen van UEFA en FIFA is geweest, weet dat de institutionele machten van het voetbal nog geheel van het feodale tijdperk zijn. Obers dragen witte handschoenen bij de lunch. In Zeist is dat iets minder zichtbaar, maar dat zowat het hele apparaat van dat de KNVB uit obers bestaat, kun je dagelijks horen. Ja, ook de secretaresses zijn veroberd.

De frustraties van de directeur betaald voetbal zijn niet bij te houden. Niemand heeft respect voor Henk Kesler, of het zouden dubieuze sponsors moeten zijn. Jaap van Praag, Jorien van den Herik, het bidprentje Harry van Raaij: er kan echt geen bedankje af. Zij, entrepreneurs, zien in Kesler hooguit een schoothondje ter attentie van wispelturige dames.

Voetbaltechnisch is Kesler helemaal een onbenul. Monster van ontleende autoriteit: Johan en Marco leren hem wat achterwaarts denken is. Daar kan Henk niet tegenop. Dan maar liever porte-parole dan directeur.

De prefab-constructie Henk Kesler.

Natuurlijk wil je uitbreken op een winterse dag, even gezag zijn, minister Ter Horst een lesje leren. Liever nog de hele EU vernagelen in dedain. Het probleem van Kesler is helaas dat hij zuur als darmen is. Liefde is nooit langs gekomen. Henk Kesler heeft geen greintje gevoel voor consensus. Behalve als het over geld gaat.

Weg morele autoriteit! Wat blijft over: appelwangen, stropdas, Twents dialect, Wilderspopulisme. Voetbalgemoed is weerloos, en dus niet relevant. Zo zien de rectale bonzen van de Nederlandse voetballerij het maar al te graag. En dus ging de directeur betaald voetbal in de treurige waan leven dat hij respect en vrienden had, ook weer op zijn Wilderiaans.

Ja: de hond en de poes.

Bijkomende handicap: Henk Kesler druipt van een hoog Rotarygehalte. Henk Von Hoffjes-achtige zelfbevlekking. Het doet deugd, maar niemand weet waarom. Prachtig, maar het is niet waar je als bobo hoort te zijn. Voltooi dan jezelf in de keuken van een maîtresse, zeg. Of in Huis ter Duin.

Kesler en cultuur: natuurlijk is er sprake van slachtofferisme. Maar moet je daarom orgie van ingewanden willen zijn? Doe mij maar 4-4-2. Abstractie met een grote mond, maar je weet tenminste waar je bent. Soms zowaar strelend.

Nee, Henk moet niet weg. Maar als ik Jeu Sprengers was, had ik al eerder geweten dat Kesler een automatische piloot is. Humeurig ook nog. Paljas zelfs die zich verinnerlijkt met botox en declaraties. Allicht zijn we hip en hop met elkaar. Hoe meer hoe liever.

Maar moet ik daarom ontbijten met Henk en Marco O, wat ben ik dol op een gekookt eitje, zonder freules en hoeren om me heen. Zeg naar Foppe de Haanmeisjes. Meer bloesem dan kut. Rivieren gaan hun eigen gang.

En ik ga mee.

In het dwaalspoor van de KNVB, in het miserabele zelfbeeld van Henk Kesler, en uiteraard in de de sonate van ongekend geluk.

Wat zou voetbal anders zijn?

Henk Kesler zal het nooit kunnen verklaren. Henk is gewoon een megalomane fantasie. Nooit zal iemand in Barcelona zijn rolkraag zien. KNVB: duisternis.