Film Voorkeur

Who Framed Roger Rabbit? (Robert Zemeckis, 1988, VS). Disney en Spielberg bundelden hun krachten voor grensverleggende combinatie van live-action en animatie, die ook inhoudelijk een soepele synthese tot stand brengt tussen het idioom van de private eye en de beeldtaal van de cartoon. Met Bob Hoskins. BBC1, 11.15-12.50u.

Als je begrijpt wat ik bedoel (Bjorn Frenk Jensen, Bob Maxfield & Rob Houwer, 1983, Nederland). Enige lange tekenfilm naar het werk van Marten Toonder is indrukwekkende prestatie, maar stelt de fans enigszins teleur. Tom Poes en Olivier Bommel ontmoeten Zwelbast. RTL7, 12.30-14.10u.

Heaven Knows, Mr. Allison (John Huston, 1957, VS). Robert Mitchum en Deborah Kerr spelen hoofdrollen in mal, weinig aannemelijk avontuur over marinier en non die tijdens de Tweede Wereldoorlog op door Japanners bezet eiland verzeild raken. BBC2, 14.00-15.45u.

Buster (David Green, 1988, Engeland). Charmant, maar onhandig geschreven mengeling van misdaadfilm, komedie en love story vertelt authentieke geschiedenis van Buster Edwards, een Londense kruimeldief die in 1963 meedeed aan de Grote Treinroof en tot zijn verbazing uitgroeide tot een der meest gezochte criminelen van het Koninkrijk. Innemend debuut van Phil Collins als serieus acteur. Ook met Julie Walters. RTL7, 14.10-16.00u.

Oitbullterje / Pitbull Terrier (Arild Fröhlich, 2005, Noorwegen). Kerstfilm voor het hele gezin. Twaalfjarige verschoppeling sluit tot zijn verbazing vriendschap met nieuwe, stoere jongen in de klas die zichzelf Pitbullterje noemt. Ned.3, 15.00-16.15u.

The Great Escape (John Sturges, 1962, VS). Succesrijke en spannende oorlogsfilm over de pogingen van geallieerden om massaal een Duits krijgsgevangenkamp te ontvluchten. Klinkende rolbezetting met Steve McQueen, James Garner, Richard Attenborough, Charles Bronson, James Coburn, Donald Pleasance. BBC2, 16.15-20.00u.

The Grinch / How the Grinch Stole Christmas (Ron Howard, 2000, VS). Bioscoophit naar kinderboek van Dr. Seuss vertoont Jim Carrey als groen, harig monster, verstoten door de Who’s. Hij neemt wraak door het kerstfeest van die knaagdier-achtige mensensoort te saboteren. Net5, 20.30-22.25u.

Paycheck (John Woo, 2003, VS). Door John Woo geregisseerde verfilming van een kort verhaal van sciencefiction-schrijver Philip K. Dick stelt teleur. De in de nabije toekomst gesitueerde film handelt over een computergenie die na elke goed betaalde geheime opdracht zijn geheugen moet laten wissen. Met Ben Affleck en Uma Thurman. Veronica, 20.30-22.50u.

Uzak / Distant (Nuri Bilge Ceylan, 2002, Turkije). Vierde speelfilm van Turkse cineast kreeg in Cannes de Grote Juryprijs. Indrukwekkende, suggestieve cinema over twee tot elkaar veroordeelde neven die in Istanbul een beetje levensgeluk proberen te vinden. Ned.2, 2.40-4.35u.

The Tigger Movie / Teigetjes film (Jun Falkenstein, 2000, VS). In Disney-familiefilm gaat de eenzame Teigetje, vriend van Winnie de Poeh, Iejoor en Knorretje, op zoek naar zijn familie. Van de subtiele karakteriseringen en bizar-filosofische toon die zo kenmerkend zijn voor de Winnie de Poeh-verhaaltjes van schrijver A.A. Milne klinkt alleen nog een echo door. Maar die is nog steeds sterk genoeg voor een humoristisch en onderhoudend eindresultaat. Maandag, BBC1, 11.20-12.30u.

My Fair Lady (George Cukor, 1964, VS). Kostelijke musicalversie van Bernard Shaw’s Pygmalion kreeg een ravissante aankleding en werd een legendarisch publiekssucces. Met Rex Harrison in de rol van de ijdele professor Higgins, die een weddenschap sluit dat hij binnen zes maanden van cockney-bloemenmeisje Audrey Hepburn een dame kan maken. Oscars voor de film, regisseur George Cukor, hoofdrolspeler Rex Harrison en de fotografie van Harry Stradling. Maandag, BBC2, 14.15-17.00u.