Film voorkeur

The Circus (Charles Chaplin, 1928, VS). Minder bekende, maar bezienswaardige zwijgende film van Chaplin. Op de vlucht voor de politie belandt hij in een circus, waar hij geëngageerd wordt als clown en liefde opvat voor paardenacrobate Merna Kennedy. Ned.2, 13.40-15.05u.

Mary Poppins (Robert Stevenson, 1964, VS). Klassieke musical voor alle leeftijden uit de Disney-studio. Jarenlang de beste vermenging van animatie en speelfilmscènes ooit vertoond, leuke liedjes, Julie Andrews perfect in haar met een Oscar bekroonde debuut als gouvernante die toveren kan en Dick Van Dyke als goedgemutste schoorsteenveger. Net5, 16.55-19.35u.

De griezelbus (Pieter Kuijpers, 2005, Nederland). Niet helemaal gelukte verfilming van verhalen van Paul van Loon. Jonge held Onnoval schrijft een verhaal waarin het tijdens een schoolreisje slecht afloopt met jongen die hem pest. Duivel Ferlucci zorgt ervoor dat het verhaal werkelijkheid wordt. De film, geschreven en geproduceerd door Burny Bos, kan en hoeft niet te concurreren met Harry Potter, maar steekt er wel armzalig bij af. Ned.3, 19.00-20.40u.

De kleine blonde dood (Jean van de Velde, 1993, Nederland). Met Gouden Kalf bekroond publieksucces naar de vermeend (auto)biografische roman van Boudewijn Büch. Met Antonie Kamerling als gekwelde, homoseksuele schrijver die een onverwachte band ontwikkkelt met het ongewenste zoontje (Olivier Tuinier) dat hij bij Loes Wouterson verwekte. Ook met Gees Linnebank, Liz Snoyink. RTL8, 20.30-22.20u.

The Lord the Rings: The Two Towers (Peter Jackson, 2002, VS/Duitsland/Nieuw-Zeeland). Tweede deel van Tolkienverfilming is wellicht groter en genialer dan The Fellowship. Wel vergt de reis die hobbits, mens, dwerg en elf vervolgen nadat zij van Gan-dalf gescheiden zijn, van de toeschouwer enige voorkennis. Ned.3, 22.35-1.25u.

Sin City (Frank Miller, 2005, VS). Stripverfilming van enkele albums uit de noir-reeks van Frank Miller. Acteurs, onder wie Bruce Willis, Mickey Rourke, Jessica Alba en Clive Owen, bewegen zich in een getekende wereld. Zinloos om in deze film op zoek te gaan naar zoiets als een verhaal of herkenbare personages. De film is plot, locatie en karakters ineen: de corrupte oermetropool. Daar zijn alle mannen misdadiger of agent en alle vrouwen hoeren. RTL5, 22.50-0.50u.

Who’s Afraid of Virginia Woolf? (Mike Nichols, 1966, VS). Vermaarde verfilming van Edward Albee’s toneelstuk overschreed destijds de grens van het in Hollywood toelaatbare en leverde Oscars op voor Elizabeth Taylor, Sandy Dennis en de fotografie van Haskell Wexler. Echtelieden Taylor en Richard Burton gooien over en weer met vitriool. Gasten Dennis en George Segal zijn er verlegen mee. Canvas, 23.15-1.25u.

The Ice Storm (Ang Lee, 1997, VS). Twee welgestelde families in het Connecticut van 1973 vallen ten prooi aan de geforceerde seksuele vrijheid in betrekkelijk zakelijke analyse van schijnheiligheid en zelfbedrog in de jaren zeventig. Net5, 0.15-2.10u.

Rabbit-proof Fence (Phillip Noyce, 2002, Australië). Op authentieke geschiedenis gebaseerd, even prachtig als gruwelijk verhaal over drie Australische halfbloedmeisjes (aboriginal moeder, witte vader). In een poging tot raszuiverheid werden ze in de jaren dertig weggestopt in een opleidingskamp. Ze ontsnappen en lopen 2400 kilometer naar huis. Wellicht iets té ingetogen en onopgesmukt verbeeld. Ned.2, 0.25-1.55u.

Zendan-e zanan / Women’s Prison (Manijeh Hekmat, 2002, Iran). Authentieke en effectieve aanklacht tegen de vanzelfsprekendheid waarmee het Iraanse regime talloze burgers zonder veel omhaal voor lange tijd opsluit. Over een periode van twintig jaar volgt de film de bewoonsters van een vrouwengevangenis; de heersende lijdzaamheid wordt doorbroken door een nieuwe generatie meisjes, van wie de meesten in gevangenschap geboren werden. In Rotterdam in 2003 bekroond. Ned.2, 1.55-3.50u.