Film van de dag

The Life Aquatic with Steve Zissou. In een recent interview in The Guardian spreekt soundtracksamensteller Randall Poster over zijn vak en hoe hij en regisseur Wes Anderson er bij toeval achterkwamen dat acteur Seu Jorge ook muzikant was. Ze vroegen Jorge om een aantal liedjes van David Bowie in het Portugees op te nemen. Hoewel hij nauwelijks iets van Bowie kende, maakte hij prachtige sambaversies van Bowie-klassiekers als Life on Mars en Space Oddity. Ze laten je even opveren. Je kent de melodieën, maar het Portugees zorgt voor een vervreemdend effect dat komisch werkt. Precies zoals de films van Wes Anderson altijd net even iets anders zijn dan de doorsneekomedie. Andersons eigenzinnige en bewust kunstmatige universum wordt in deze film gevormd door de onderzeeër waarmee een Jacques Cousteau-achtige wetenschapper (Bill Murray) en zijn alternatieve familie op onderzoek uit gaat.

(Wes Anderson, 2004, VS), BBC2, 0.05-2.40u.