Film van de dag

Bill Murray in The Life Aquatic with Steve Zissou. Pictured: Alistair Hennessey (Jeff Goldblum, left) and Bill Murray in The Life Aquatic with Steve Zissou. Steve Zissou (Bill Murray, right) in a scene from THE LIFE AQUATIC WITH STEVE ZISSOU, directed by Wes Anderson. Distributed by Buena Vista International. THIS MATERIAL MAY BE LAWFULLY USED IN ALL MEDIA ONLY TO PROMOTE THE RELEASE OF THE MOTION PICTURE ENTITLED "THE LIFE AQUATIC WITH STEVE ZISSOU" DURING THE PICTURE'S PROMOTIONAL WINDOWS. ANY OTHER USE, RE-USE, DUPLICATION OR POSTING OF THIS MATERIAL IS STRICTLY PROHIBITED WITHOUT THE EXPRESS WRITTEN CONSENT OF TOUCHSTONE PICTURES. AND COULD RESULT IN LEGAL LIABILITY. YOU WILL BE SOLELY RESPONSIBLE FOR ANY CLAIMS, DAMAGES, FEES, COSTS, AND PENALTIES ARISING OUT OF UNAUTHORIZED USE OF THIS MATERIAL BY YOU OR YOUR AGENTS.

The Life Aquatic with Steve Zissou. In een recent interview in The Guardian spreekt soundtracksamensteller Randall Poster over zijn vak en hoe hij en regisseur Wes Anderson er bij toeval achterkwamen dat acteur Seu Jorge ook muzikant was. Ze vroegen Jorge om een aantal liedjes van David Bowie in het Portugees op te nemen. Hoewel hij nauwelijks iets van Bowie kende, maakte hij prachtige sambaversies van Bowie-klassiekers als Life on Mars en Space Oddity. Ze laten je even opveren. Je kent de melodieën, maar het Portugees zorgt voor een vervreemdend effect dat komisch werkt. Precies zoals de films van Wes Anderson altijd net even iets anders zijn dan de doorsneekomedie. Andersons eigenzinnige en bewust kunstmatige universum wordt in deze film gevormd door de onderzeeër waarmee een Jacques Cousteau-achtige wetenschapper (Bill Murray) en zijn alternatieve familie op onderzoek uit gaat.

(Wes Anderson, 2004, VS), BBC2, 0.05-2.40u.