Film van de dag

Stuntrijder Evel Knievel in Viva Knievel! ** CORRECTS TO STATE THAT THIS WAS A PRACTICE JUMP AND THAT HE JUMPED 7 MACK TRUCKS -- FILE ** Daredevil motorcyclist Evel Knievel sails over 7 Mack trucks during a practice jump in the open-air Canadian national exhibition stadium in Toronto, Canada, in this Aug. 20, 1974, file photo. Knievel, the hard-living motorcycle daredevil whose exploits made him an international icon in the 1970s, died Friday, Nov. 30, 2007. He was 69. (AP Photo/File) Associated Press

Viva Knievel! De legendarische Amerikaanse stuntrijder Robert Craig Knievel, beter bekend onder zijn artiestennaam Evel Knievel, overleed op 30 november. In de jaren zeventig was de roekeloze waaghals een grote ster met zijn sprongen over rijen Greyhound-bussen, rivieren met haaien en zijn mislukte sprong over de Snake River Canyon. Ook maakte hij een spectaculaire crash tijdens zijn poging om over de fonteinen bij Caesar’s Palace in Las Vegas te springen. Hij brak naar eigen schatting ongeveer veertig botten. In 1977 was zijn faam zo groot, dat er een rond hem geconstrueerde speelfilm werd gemaakt, Viva Knievel!. Het is een curieuze B-film, met bijrollen voor Gene Kelly, Red Buttons, Leslie Nielsen en Lauren Hutton als de fotografe die hem maar een vervelende machoman vindt. Totdat ze bij ‘America’s Legendary Daredevil’ achter op de motor mag natuurlijk.

(Gordon Douglas, 1977, VS), BBC2, 0.30-2.15u.