Everzwijnen en krijgers: 545 staters der Osismii

Everzwijnen en krijgers: 545 staters der Osismii Maar liefst 545 munten van elektrum (een legering van goud en zilver) doken op tijdens het werk aan de Route National 164 door centraal Bretagne, bij het dorp Laniscat. De Senaat van het Keltische volk der Osismii (Ostimioi) sloeg deze munten met afbeeldingen van paarden met veulens, met lange speren bewapende krijgers te paard en met everzwijnen. De ongewoon rijke vondst lag ruim tweeduizend jaar lang verborgen onder een oude aarden wal om een Keltische, later Romeinse boerderij. Het geld is waarschijnlijk verborgen tijdens of vlak voor de verovering van Gallië door de Romeinse veldheer Julius Caesar, van 58 tot 52 v. Chr. Vroeger werd gedacht dat de Osismii zuchtten onder het juk van machtige buren. De rijkdom van deze vondst bevestigt het nieuwe beeld van de Osismii: een rijke en zelfstandige zeevarende natie met een groot eigen grondgebied. Het gaat in totaal om 58 staters en 487 kwart-staters, een munteenheid van 8 à 15 gram elektrum of goud, die teruggaat op de alleroudste munteenheid: de Lydische stater uit de zevende eeuw voor Christus. De vondst werd deze week bekend gemaakt door het Institut national de recherches archéologiques préventives. (HS) (Foto Hervé Paitier) Paitier, Hervé

Maar liefst 545 munten van elektrum (een legering van goud en zilver) doken op tijdens het werk aan de Route National 164 door centraal Bretagne, bij het dorp Laniscat. De Senaat van het Keltische volk der Osismii (Ostimioi) sloeg deze munten met afbeeldingen van paarden met veulens, met lange speren bewapende krijgers te paard en met everzwijnen. De ongewoon rijke vondst lag ruim tweeduizend jaar lang verborgen onder een oude aarden wal om een Keltische, later Romeinse boerderij. Het geld is waarschijnlijk verborgen tijdens of vlak voor de verovering van Gallië door de Romeinse veldheer Julius Caesar, van 58 tot 52 v. Chr.

Vroeger werd gedacht dat de Osismii zuchtten onder het juk van machtige buren. De rijkdom van deze vondst bevestigt het nieuwe beeld van de Osismii: een rijke en zelfstandige zeevarende natie met een groot eigen grondgebied. Het gaat in totaal om 58 staters en 487 kwart-staters, een munteenheid van 8 à 15 gram elektrum of goud, die teruggaat op de alleroudste munteenheid: de Lydische stater uit de zevende eeuw voor Christus. De vondst werd deze week bekend gemaakt door het Institut national de recherches archéologiques préventives. (HS) (Foto Hervé Paitier)