Een kus cadeau

Vooral voor en na de daad willen vrouwen graag knuffelen. Waarom doen mannen dat niet?

Dit zijn een paar opmerkingen die ik kreeg van vrouwen: ‘Ik vind het fijn als mijn man me aanraakt en streelt, maar ik merk dat het hem weinig doet als ik hem streel.’ En: ‘Het lijkt of hij het contact zo kort mogelijk wil houden en snel wil overgaan tot de daad.’ En de laatste: ‘Vaak heb ik idee dat het voor hem niet zo nodig hoeft, dat plichtmatig aaien. Hij doet het, voor mij. Maar vind ik ook ongemakkelijk’.

Vaak wordt aaien of strelen gezien als een infantiele vorm van ‘echte seks’. Het is voor kinderen, niet voor volwassenen. Onzin. Alle vormen van intiem fysiek contact zijn belangrijk.

Kijk naar het dierenrijk. Andere zoogdieren maken veel meer fysiek contact. Walvissen en dolfijnen zwemmen samen op, terwijl ze voortdurend de staarten tegen elkaar aan vleien. Zo tonen ze aandacht en affectie. En het eindigt lang niet altijd in ‘de daad’. Er zijn zeebiologen die zwaar gefrustreerd raken omdat ze maar zitten te observeren en te wachten tot de dieren eindelijk eens tot echte actie over gaan. Want dan hebben ze, volgens hen, pas echte seks geobserveerd.

Dieren raken niet gefrustreerd als de daad uitblijft. Integendeel. Ze kunnen dagen doorbrengen met het voorspel, soms weken. Voor hen kan het juist heel bevredigend zijn.

Dat zou het voor ons ook kunnen zijn. Denk even terug aan de puberjaren. Toen vonden we dat eindeloze voelen en frutselen toch ook prettig? Waarom maken we er dan, als we volwassen zijn, zo’n vastgelegd script van: de man moet hem overeind houden, de vrouw moet, liefst tegelijkertijd met de man, klaarkomen.

Het waren vrouwen die zich tot me wenden met hun wens tot meer aanraking. Betekent dat dat mannen er echt niet in geïnteresseerd zijn. Dat denk ik niet. Mannen zijn misschien wel wat geremder, ze vinden al dat ‘gedoe’ niet manlijk. Als ze masturberen blijken ze zichzelf wél te strelen. Ook wanneer twee mannen vrijen wordt er meer geaaid en gestreeld. De behoefte is er dus wel. Ze moeten zich er alleen voor openstellen.

Het vergt moed om je zo te laten ‘kennen’. Vrouwen moeten, ook als ze al jaren met dezelfde man vrijen, durven zeggen wat ze ‘really really want’, zoals de Spice Girls zongen. En mannen moeten bereid zijn de strelingen van hun vrouwen te accepteren én te redresseren. En niet alleen maar: recht op en neer en klaar is kees. Zou dat geen geweldig kerstcadeau zijn?