Droomuitzicht op de oceaan

Het droomhuis met uitzicht op de Atlantische Oceaan van Madelon Schaap

Al jaren geleden droomde Madelon Schaap (47) ervan op de veranda van haar eigen strandhuis te zitten, starend over een eindeloos blauwe zee. Op vakantie met haar aanstaande zag ze in Brazilië haar droomhuis staan.

Brazilië, dat is niet echt naast de deur.

„Ik was jaren achtereen in Kenia geweest. Die zee, het ruwe van het land, de geur van de planten en de aarde was heel bijzonder. Maar het was onmogelijk daar een huis te kopen. Het toeval wil dat ons huis op dezelfde breedtegraad ligt als het Keniaanse Mombassa. Daar heerst hetzelfde klimaat, groeien dezelfde planten en heb je dezelfde geursensaties.”

Maar hoe kwam je in Zuid-Amerika terecht?

„We gingen op bezoek bij vrienden. Op het moment dat ik het vliegtuig uitstapte, dacht ik: ik ben thuis.”

En bij dat thuisgevoel hoort een huis.

„In het dorp waar onze vrienden verbleven, zagen we een prachtig huis met grond, vlak aan de kust. Als je op de tweede verdieping stond, zag je de zee net liggen. Vlak voor we het definitieve koopaanbod hadden gedaan, zei mijn vriend: ‘Je droomde toch van een huis aan het strand? Ga daar dan ook voor.’ ”

Dus die koop ging niet door?

„Even later zagen we verderop een stuk grond van 3.200 vierkante meter, met een oude villa erop. Direct aan zee, voor maar liefst 200.000 euro. We hebben bedongen dat we de voorste helft van het stuk aan het water mochten kopen. Dat kon, voor 110.000 euro.”

Dat was het bedrag vóór de verbouwing.

„We wilden het huis een beetje opknappen, maar je komt van het een in het ander terecht. Op een gegeven moment stonden slechts drie buitenmuren overeind.”

En wat is het geworden?

„We hebben een hoofdhuis gebouwd met daarachter vier aparte suites. We willen het huis in de toekomst kunnen verhuren, omdat we het zonde vinden als het maanden achter elkaar leegstaat. Het is vrij luxe geworden. Zo hebben we bijvoorbeeld koud en warm stromend water. Dat is daar ongekend. In Fortaleze, waar drie miljoen mensen wonen, zijn nauwelijks mengkranen. We moesten wel onze natuurkundelessen ophalen. De watertoren hebben we zo hoog gebouwd, omdat warm water voor een gelijke waterdruk van een hoger niveau moet komen dan koud water.”

Waarom willen jullie niet fulltime daar wonen?

„We zijn beiden zelfstandig ondernemers, ik heb een bureau waar 23 mensen werken. Dat kan ik nu niet achterlaten. Maar een groot deel van mijn pensioen zit nu in stenen.”

Je droom is dus uitgekomen?

„Het is ons droomhuis, alleen iets luxer dan we hadden bedacht. Daar moeten we nog aan wennen. Maar als ik in ons zwembad lig, uitkijkend over zee, overvalt me wel een geluksgevoel.”

Willemijn van Benthem

    • Willemijn van Benthem