Dier & sport

Het heideschaap heeft een diep respect voor de hond maar dan alleen wanneer het voelt dat de keffende uitdager overwicht heeft. 28/11/2007 Foto Freddy Rikken Schapendrijven Rikken, Freddy

Drents heideschaap. Als sardientjes klitten ze bijna letterlijk aan elkaar, het drietal schapen dat wordt geacht mee te werken aan een spelletje schapendrijven. Waaraan de hond zichtbaar het meeste plezier beleeft, zij of hij is er tenslotte voor gefokt. Een schaap snapt niets van die vervelende, opdringerige passie en zàl er ook nooit iets van snappen. Een schaap wil grazen, uitbuiken, herkauwen en wederom uitgebreid tafelen, zich indien mogelijk en in de openlucht voortplanten en met rust gelaten worden. Niets menselijks is een schaap vreemd. Eet en verslijt zijn gebit met allerlei soorten gras en heide. Géén eikels, want die verstoppen zo. Drinkt uit ven of sloot. Wordt eenmaal per jaar en liggend op de rug van zijn of haar vervuilde jas ontdaan, krijgt een ontwormingskuur of bij een dreigende ziekte antibiotica toegediend. Heeft een diep respect voor de hond maar dan alleen wanneer het voelt dat de keffende uitdager overwicht bezit. Zo niet, zet het de hoefjes in de heide, laat de (gehoornde) kop zakken en blaat de slapjanus uit. In hun jeugd(ige overmoed) kunnen heideschapen dat onderscheid nog niet maken en vallen ze elke uitdager aan. De hond is het dan toegestaan om het schaap te bijten. Gebeurt dat tijdens een wedstrijd, dan krijgen hond en eigenaar een rode kaart.

Dit is de 24ste aflevering van een serie over dieren in de sport.