De strijd der seksen in de literatuur

Scheepsberichten van Annie Proulx Proulx, Annie

Twee nieuwe titels nestelden zich afgelopen week in de tussentijdse toptien van de verkiezing voor het favoriete buitenlandse boek van de Nederlandse lezer: Anna, Hanna en Johanna van de dit jaar overleden Marianne Fredriksson en Scheepsberichten van Annie Proulx. Dat is opmerkelijk, want hoe briljant die romans ook zijn, je vraagt je af of ze bij de stemmers inderdaad warmere gevoelens losmaken dan bewezen klassieken als Wuthering Heights (Emily Brontë) en Jane Eyre (Charlotte Brontë), die vooralsnog niet verder komen dan een plaats bij de bovenste dertig.

Opmerkelijk dus, maar wel verklaarbaar: zowel Fredriksson als Proulx wordt uitgegeven door De Geus, de Bredase uitgeverij die vorig jaar, bij de verkiezing van het beste Nederlandse boek, al een sterke lobby bleek op te kunnen zetten voor een van haar eigen auteurs. Kader Abdolah, naar voren geschoven met Het huis van de moskee, kwam bij de laatste tien en verloor in de einduitslag nipt van Harry Mulisch, die tijdens de Avond van het Boek in maart gehuldigd werd voor De ontdekking van de hemel.

Interessant is trouwens ook de verhouding man-vrouw bij de stemmers. Bij Anna, Hanna en Johanna komen de stemmen voor 92 procent van vrouwen, bij Scheepsberichten voor 80 procent. Ook op het derde boek van een vrouw in de toptien,Trots en vooroordeel, is voor het overgrote merendeel door vrouwen gestemd. Alsof er geen mannen zijn die van Jane Austens subtiele humor houden. En alsof er geen vrouwen zijn die van Célines Reis naar het einde van de nacht houden, want dat boek heeft 94 procent mannelijke stemmers.

Eigenlijk is het alleen bij Honderd jaar eenzaamheid (50/50) mooi verdeeld. Dat staat dan ook al weken, net als In de ban van de ring (60/40), bij de bovenste drie.

Pieter Steinz

Breng vóór 27/12 uw (gemotiveerde) stem uit op www.hetbesteboek.nl. Of stuur een briefkaart naar Beste Boek, NRC Handelsblad, Postbus 3372, 1001 AD Amsterdam