De Russische Superfinale

Het is jammer dat de match om het wereldkampioenschap tussen Anand en Kramnik volgend jaar niet in Nederland, maar in Duitsland wordt gespeeld. Begin vorige maand vroeg ik aan Jeroen van den Berg, de directeur van het Corus-toernooi, of ze al een bod op de match hadden uitgebracht. Hij was een beetje verbaasd, maar eigenlijk lag het idee voor de hand.

Corus is dit jaar overgenomen door het Indiase staalbedrijf Tata. Tata sponsort veel belangrijke sportevenementen, Anand is in India een nationale held, dus met het geld voor de match zou het wel goed komen en de organisatie zou bij de mensen van het Corus-toernooi in vertrouwde en onpartijdige handen zijn.

Weliswaar deden de FIDE en Kramnik of het al een uitgemaakte zaak was dat er in Duitsland gespeeld zou worden, maar Anand had nog kleine bezwaren, omdat het Duitse bureau dat de match zou organiseren nauw verbonden is met Kramniks manager. Een mooi moment voor Nederland om te hulp te komen.

Jeroen zag er ook wel iets in en beloofde dat hij de zaak bij Corus in de groep zou gooien. Het zou mooi zijn, voor het eerst sinds 1937 weer een tweekamp om het wereldkampioenschap in Nederland. Of er echt een Nederlands bod is gedaan weet ik niet. In ieder geval werd deze week bekend gemaakt dat Anand en Kramnik volgend jaar oktober in Bonn zullen spelen.

Het gaat om 12 partijen en eventueel een tiebreak. ‘Wat een watjes tegenwoordig’ brommen oudere schakers die nog in het verleden leven. Kijk, zoals in 1984/85, toen Karpov en Kasparov na vijf maanden en 48 partijen hun eerste tweekamp voortijdig wegens dreigende uitputting van spelers en publiek beëindigd zagen, zo hoeft het nu ook weer niet, maar het klassieke programma van 24 partijen zou ik wel weer eens terug willen zien.

Realistisch is dat niet, want de schaakkalender is overvol. Volgend jaar krijgen we ook de match tussen Topalov en Kamsky, waarvan de winnaar vervolgens om het wereldkampioenschap mag spelen. Bovendien moeten er nog een paar Grand Prix toernooien komen, die ook iets met het wereldkampioenschap te maken hebben. We horen daar weinig over, maar misschien doet de firma Global Chess van Kirsan Iljoemzjinov en Bessel Kok in stilte goede daden.

Het is nu ook al moeilijk om alle lekkernijen tot ons te nemen zonder te bezwijken aan een overdosis schaak. Dinsdag begon op de Centrale Schaakclub in Moskou het toernooi dat zij daar de Superfinale noemen en wij het kampioenschap van Rusland. Er zijn twaalf deelnemers. Kramnik doet niet mee, maar Morozevitsj, Svidler en Grisjtsjoek zijn er wel en ook Aleksejev, de kampioen van vorig jaar.

De jonge Artyom Timofejev is een zeer sterke speler, maar dinsdag had hij in de eerste ronde van de Superfinale een buitengewoon slechte dag.

Farroech Amonatov - Artyom Timofejv, Superfinale Moskou

1. e4 c5 2. Pf3 e6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Pc6 5. Pc3 d6 6. Le3 Pf6 7. Lc4 Le7 8. De2 De Velimirovic-aanval, niet meer zo populair als 30 jaar geleden, maar nog steeds gevaarlijk. 8...a6 9. 0-0-0 0-0 10. Lb3 Pd7 Met deze manoeuvre won Bent Larsen in 1970 een beroemde partij tegen Bobby Fischer. 11. Kb1 Dc7 12. f4 Pc5 13. f5 Pe5 14. g4 Misschien is dit een nieuwtje, maar verrassend is het niet. De bestorming van zwarts koningsstelling is een standaardmotief. 14...b5 15. a3 Tb8 16. g5 Te8 17. h4 b4 18. axb4 Pxb3 19. cxb3 Txb4 20. f6 Ld8 Een merkwaardige zet. Normaal en ook beter was 20...Lf8. Ook dan zou de bestorming met h5 en g6 kansrijk zijn voor wit, want zwarts tegenspel aan de andere kant van het bord zou slechts langzaam op gang komen, als het er al van kwam. 21. h5 Lb7 22. fxg7 h6 Dit kan niet goed gaan, maar het was al te laat voor een behoorlijke verdediging. Na 22...Kxg7 slaat wit toe met 23. g6, bijvoorbeeld 23...fxg6 24. hxg6 Pxg6 25. Txh7+ Kxh7 26. Dh5+ en wit wint. 23. gxh6 Kh7 24. Thg1 Tg8 Hij moet wel, want er dreigde 25. g8D+ Txg8 26. Txg8 met mataanval. 25. Dg2 Zonder zwarts Pe5 zou nu al ondekbaar mat dreigen door 26. Dg6+ fxg6 27. hxg6 mat. 25...De7 Met het wanhoopsoffer 25...Txd4 zou zwart het iets langer uithouden. 26. Pf3 Dreigt onder meer eliminatie van Pe5. 26...Lb6 27. Pg5+ Kxh6

Nu volgt een aardig slot voor de galerij. Wit gaat mat geven met een dameoffer. 28. Pxf7+ Kh7 29. Dg6+ Pxg6 30. hxg6+ Kxg7 31. Lh6+ Kf6 32. Tdf1+ Zwart gaf op.

    • Hans Ree