De nieuwe zwarte koffie

Te veel werk? Pil uit de la! Foto jupiterimages Stack of books and papers on chair. Jupiterimages

...De drug werkt NOG STEEDS. Ik ben aan het studeren voor een enorme algebra-toets (...). Vroeger kon ik NOOIT de motivatie vinden om op internet te zoeken naar methodes om algebrasommen op te lossen (...). Maar nu pikte ik ze meteen op, ik race van opgave naar opgave, en ik denk op een manier die ik niet gewend ben.

Modafinil, het medicijn dat een gebruiker op dit engelstalige drugsforum beschrijft, is in Nederland alleen verkrijgbaar op doktersrecept voor patiënten met narcolepsie. Dat is een ziekte waarvan mensen overdag in slaap vallen.

Maar de reputatie van de pil gaat veel verder: beter studeren, alerter werken, zonder slaap. Hoewel er in het neurologencircuit twijfels zijn of gezonde mensen er echt beter van presteren, houdt dat kopers niet tegen. Modafinil, en het ADHD-medicijn methylfenidaat, zijn in opkomst als de nieuwe zwarte koffie.

Zelfs, staat deze week in een commentaar in Nature, aan diezelfde bureaus waar de gereserveerde studies over denkpillen worden gelezen. Twee onderzoekers in Cambridge, een psycholoog en hun psychiater, peilden via e-mail de stemming onder een handvol vakgenoten aan beide zijden van de oceaan.

“Ik gebruik het bij een jetlag”, reageerde een huisarts. “Voor belangrijke intellectuele uitdagingen”, schreef een Britse hoogleraar. Ze waren niet de enigen.

De twee uit Cambridge openden woensdag op de Nature-website een discussie. Hoe zou je reageren als collega’s cognitie-versterkende middelen gebruiken? Wat moet de maatschappij ermee? Gebruik je ze zelf?

Vrijdag waren er zes reacties. De een pleitte voor goede informatie op de verpakking, omdat de pillen toch wel alom gebruikt zouden gaan worden. Maar onderzoeker Jeffrey White zag het minder zitten. “In de klas herkende je de gebruikers zó: hun constante cynische houding en slechte humeur waren maar een paar aanwijzingen.”

Hester van Santen

Volg de Nature-discussie over breinpillen op http://network.nature.com/forums/