Bestuurslid Hagemeyer krijgt meer dan topman

De ene bestuurder krijgt 485.000 euro, de ander 5 miljoen. Wie krijgt het meest, de topman of zijn financiële rechterhand?

Bestuursvoorzitter Rudi de Becker en financieel directeur Tjalling Tiemstra van handelshuis Hagemeyer waren eensgezind in hun verzet tegen een overname dit jaar. Maar het bod van het Franse Rexel van 4,85 euro per aandeel was niet te weigeren.

Gisteren verscheen het biedingsbericht. Tiemstra wint. De verklaring is simpel, hij was niet van plan om weg te gaan. De Becker wel, die had zijn aftreden al aangekondigd. De Belgische topman krijgt de 485.000 euro mee als uitbetaling op aandelen die hij in maart zou hebben gekregen.

Tiemstra krijgt wel een zogeheten change of control-bonus, omdat hij door de overname zijn baan kwijt is: 1,7 miljoen euro, wat het equivalent is van twee brutojaarsalarissen plus wat andere contractuele verplichtingen. Bovendien krijgt hij 535.0000 euro betaald voor opgebouwde maar nog niet uitgekeerde bonussen en 200.000 euro om pensioenverplichtingen tot 2009 af te betalen. Totale afkoopsom: 2,4 miljoen. Daarbovenop krijgt hij zijn aandelen en opties uitgekeerd, inclusief aandelen die hij in maart had gekregen. Totaal: 2,6 miljoen.

Hij blijft nog even in dienst om de integratie te begeleiden. De top is daarna zijn baan kwijt. Alle andere werknemers van Hagemeyer krijgen niks, hun baan mogen ze houden. Waarschijnlijk, want garanties staan er niet in het biedingsbericht.