Zeker 38 doden bij aanslag Pakistan

Bij een zelfmoordaanslag op een moskee in het noordwesten van Pakistan zijn vandaag zeker 38 en volgens sommige bronnen vijftig doden gevallen. Rond honderd mensen werden gewond; gevreesd wordt dat het dodental nog zal oplopen.

Doelwit van de aanslag in Sherpao, in het district Charsadda, twintig kilometer van Peshawar, was Aftab Ahmed Sherpao, oud-minister en vertrouweling van president Pervez Musharraf, die in de moskee aan het bidden was. De dader van de aanslag bracht zijn bom tot ontploffing toen het gebed ten einde was en mensen rond Sherpao samendromden om hem een hand te geven. Sherpao zelf werd niet gewond.

Sherpao was op 28 april al doelwit van een aanslag, waarbij hij gewond raakte en waarbij 28 mensen om het leven kwamen. Charsadda ligt niet ver van de grens met Afghanistan. In het grensgebied vechten Afghaanse Talibaan en leden van plaatselijke stammen al sinds 2002 tegen het bewind van Musharraf. Sherpao, die tot vorige maand minister van Binnenlandse Zaken was, staat bekend als een havik waar het de bestrijding van opstandelingen in het grensgebied met Afghanistan betreft. Hij leidt een kleine politieke partij, die zich voor de komende parlementsverkiezingen heeft verbonden met die van Musharraf.

De aanslag van vandaag is de op één na bloedigste van een reeks aanslagen die Pakistan hebben getroffen sinds het leger in juli de door radicale militanten bezette Rode Moskee in Islamabad bestormde. De aanslag op ex-premier Benazir Bhutto, op 18 oktober in Karachi, eiste 139 levens. Met de aanslag van vandaag hebben de aanslagen sinds juli aan zeker 760 mensen het leven gekost.

Bhutto beschuldigde vandaag de militaire inlichtingendienst van intimidatie van kandidaten van haar partij voor de parlementsverkiezingen. Ze zei dat de druk haar partijgenoten ertoe moet brengen zich terug te trekken. Gisteren beloofde Musharraf vrije verkiezingen, zonder inmenging van de inlichtingendiensten.

De Pakistaanse politie hield vandaag in Lahore een prominente jurist – aanhanger van de oppositie – aan en plaatste hem onder huisarrest. Dat meldde zijn zoon. De man, Aitzaz Ahsan, had al eerder huisarrest gekregen maar kreeg donderdag permissie zijn huis te verlaten om het Offerfeest te vieren. (Reuters, AP)