Zaak Hells Angels is ten einde

De rechtbank in Amsterdam heeft gisterochtend de rechtszaak tegen de Hells Angels beëindigd. Het Openbaar Ministerie (OM) werd niet ontvankelijk verklaard, omdat tapverslagen van gesprekken tussen advocaten en Hells Angels uitgewerkt werden en jarenlang bewaard. Deze verslagen hadden vernietigd moeten worden omdat gesprekken tussen advocaten en verdachten vertrouwelijk zijn. Het OM gaat in beroep tegen de beslissing van de rechtbank.

De 21 leden van de Hells Angels en ex-voorzitter Willem van B. stonden terecht op verdenking van het vormen van een criminele organisatie, verboden wapenbezit, geweldsmisdrijven en drugshandel. Bij de behandeling van de zaak bleek dat het OM honderden telefoongesprekken had afgeluisterd. De rechtbank oordeelde dat het OM in de rechtzaak „bij herhaling schromelijk tekortgeschoten” is. Volgens de rechter raakt de affaire niet alleen deze rechtszaak. „Deze kwestie stijgt uit boven schending van de individuele rechtsbelangen van een verdachte in een concrete strafzaak en raakt het vertrouwen in de rechtspleging in zijn geheel.”

Politieke partijen in de Tweede Kamer reageren onthutst. „Door de procedurele blunder van het OM kan de zaak niet eens inhoudelijk afgerond worden. Dit is een nachtmerriescenario”, zegt Van Haersma Buma (CDA).

Lees ook het commentaar op pagina 19. Lees meer over de Angels op: nrc.nl/hellsangels