Want zo veel houd ik van België

Een poosje geleden las ik ergens op een opiniepagina een artikel van CDA-parlementariër Jan Schinkelshoek, die de toen al voor al z’n politieke examens gezakte Vlaamse geestverwant Yves Leterme blijkbaar een hart onder de riem wilde steken. Hij stelde voor de Nederlands-Vlaamse taalunie na Yves’ machtsovername op te rekken tot een Nederlands-Vlaamse culturele unie, en god mag weten tot welke unies nog meer, maar tussen de regels door kon je lezen dat het (ook weer van Capelle aan de IJssel afkomstige christelijk gereformeerde) kamerlid haast elke nacht van een fusie van de eeuw droomt.

Ik was er al bang voor.

Kort na de publicatie van Jans brief hoorde ik nog iets anders. Tot Miss België 2008 werd onlangs een meisje Poulicek uitgeroepen, dat de dochter is van een Tsjechische vader en een Waalse moeder, en die haar halve leven in Tsjechië heeft gewoond. Waarom een Belgische jury zo’n kind met alle geweld tot nationale schoonheidskoningin heeft willen kronen is me een raadsel, maar het is allemaal misschien nog erger dan we al vermoedden: Sire, il n’y a vraiment pas de Belges.

Hoe dan ook, Alizée werd kampioen, en vervolgens conform de gewoonte in de beauty-branche op toernee gestuurd. Men steekt tenslotte geen lamp aan om haar onder de korenmaat te zetten. Zo werd ze vorige week tentoongesteld in Antwerpen, niet alleen de stad van Vlaams Belang, maar vooral ook van de Nieuw-Vlaamse Alliantie waarmee de partij van Yves Leterme (de CD&V) voor de verkiezingen van juni j.l. een ‘kartel’ had gevormd, waar Jan Schinkelshoek zich morgen bij zou willen aansluiten.

De Tsjechische Miss België liet zich van al haar mooie kanten bekijken, maar dat was niet genoeg. De taal wil ook wat in Antwerpen, dus ze moest bovendien nog antwoord geven op de vraag van een uiteraard Nederlandstalige interviewer. Dat ze de eenvoudige vraag begreep vind ik al een mirakel voor iemand die haar halve leven met haar vader Tsjechisch heeft gepraat en die intussen in het Waalse Huy nooit een Vlaming, laat staan een Nederlander tegenkomt, maar wel vloeiend Frans spreekt. In die taal klonk haar antwoord – en de Vlaamse zaal kwam overeind, en begon haar langdurig uit te jouwen.

Later is ze in een Vlaams RTL-Boulevard-achtig televisieprogramma nog nader aan de tand gevoeld, en toen heeft het arme schaap in gebrekkig Nederlands beloofd dat ze de taal van Antwerpen zal proberen te leren, wat betekent dat we haar op de Nederlandse televisie altijd zullen moeten ondertitelen.

Met die cultuur wil Jan Schinkelshoek dus in een superunie. Voor de zekerheid herhaal ik eerst nog maar even dat ik dol ben op België, dat je er honderd maal lekkerder eet dan in Nederland, dat de autowegen er in de afgelopen dertig jaar een stuk beter zijn geworden (al moeten ze het hele eind van Antwerpen tot Kortrijk v.v. nodig opnieuw asfalteren), dat ik geniet van alle gezellige spelletjes die ’s avonds op de Vlaamse tv worden uitgezonden als ze Alizée Poulicek niet interviewen, en dat Gent levendiger is dan Leiden. Maar dan houdt het ook op. Achter al die onbetaalbare verdiensten hoor ik voortdurend de gele vlaggen wapperen van het ongeneeslijke Vlaamse provincialisme. Dat ze daar honderdzeventig jaar geleden een Conscience nodig hadden, allá. Maar het is onvoorstelbaar dat ze intussen zouden zijn gaan geloven dat Yves Leterme hun nieuwe leeuw is.

Vandaag wordt Guy Verhofstadt a.i. ingezworen. Heel Vlaanderen schijnt er op te rekenen dat hij met Pasen de kant-en-klare fakkel zal doorgeven aan Yves. Ik hoop dat Guy nog een slimme truc kan bedenken om de overdracht te laten mislukken. Want zo veel houd ik van België.

Lees alle columns van Jan Blokker op nrcnext.nl

    • Jan Blokker