Vuurwerkvirals

Begin december circuleerden de eerste mailtjes al, maar nu het écht tijd wordt om je te realiseren dat je een ‘rund bent als je met vuurwerk stunt’, suizen de virals (virale marketing via het internet) en tv-commercials van de Liberation Army Against Freedom (www.laaf.info) als voetzoekers over het web en MTV/TMF.

‘Pas op met vuurwerk’-filmpjes dus, waarbij het maar de vraag is of het een officiële Sire-campagne betreft, want politiek incorrect zijn ze wel. Op de goed in elkaar geknutselde site van het LAAF zijn ze alle vier te zien, als de homevideo’s van het achterlijke achterneefje van Bin Laden.

In de gebruikelijke reli-retoriek test een drietal non-descripte woestijnbewoners (van wat eigenlijk Zuid-Limburg schijnt te zijn) sierexplosieven als ‘the mother of all rockets’ en ‘eternal rains of fire’. En er gaat nogal wat mis als ze zo’n prachtvuurpijl in antieke amfora met een knots van een toorts proberen aan te steken. Het zijn duidelijk exponenten van het post-Borat-tijdperk. Als de Engelse komiek Sacha Baron Cohen het niet in zijn hoofd had gehaald om lol te trappen met zijn typetje van de antisemitische tv-verslaggever Borat uit Kazachstan, dan hadden jongetjes op schoolpleinen zich vast minder in hun eigen Joego ‘Nikolaj’, mokro ‘Abdoellah’ of Russische maffioos ‘Aljeksanderrr’ bekwaamd.

Een beetje verkneukelen kun je je wel over wat er met deze fakefilmpjes op het net zal gebeuren als de jaarwisseling voorbij is. Van YouTube zullen ze wel verdwijnen. Maar zullen ze door toekomstige internetarcheologen nog eens worden opgedolven, die dan denken: dat waren nog eens tijden, toen conflicten met zilverpaarse sterrenregens werden beslecht?

www.laaf.info

    • Dana Linssen