Voor beslag en verfklonten

Op de rechterfoto een gewone staafmixer. Klootwijk, Wouter

Veel meer mensen hebben een staafmixer in de keuken dan men denkt. Omdat de gedachte overheerst dat je met een roerijzer voor verf geen poffertjesbeslag kan maken. Men realiseert zich niet dat de staafmixer in het timmerschuurtje woont.

Chef-koks van grote instellingskeukens weten beter. Ze gebruiken een boormachine die een fors roerijzer ronddraait in een badkuip vol champignonsoep. Omdat de bloem die de soep moet binden goed door het nat moet geroerd. Ook pappen worden zo geroerd om dik en dun te mengen.

Het is hetzelfde type roerijzer als waarmee de stukadoor pleistercement aanmaakt. En verf wordt ermee gemengd. Maar de particulier komt er gewoon niet op dat je met zo’n ding, een kleinere uitvoering van een paar euro, klonten in de pap stuk kunt roeren. En daarom komt een keukengereedschapfabrikant er niet op om het perfecte roestvrijstalen keukenroerijzer te verzinnen voor in een boormachine.

Een staafmixer voor keukengebruik is voor ruig werk, zoals cement mengen, niet geschikt. De motor kan het niet aan. Maar er is een nieuwe op de Nederlandse markt. De Dualit uit Engeland. Oersterk.

Wie maar twee keer per jaar een staafmixer nodig heeft kan voordelig een Chinese kopen van de Aldi of Lidl, ze zijn regelmatig in de aanbieding. Ze doen het goed door dun beslag, maar mogen niet te lang aaneen draaien, dan gaan ze ruiken. Het 120 Watt-motortje wordt te warm. De Dualit heeft een 500 Watt sterke inductiemotor. Er zijn klopboormachines met minder sterke motoren.

Zoveel kracht heb je zelden nodig in een staafmixer in de keuken. Je zou er aardappelpuree mee kunnen draaien maar dat is onverstandig, het wordt behangerslijm.

De mixer heeft twee knoppen. Een zogenoemde impulsknop met erop het ouderwets modieuze woord ‘turbo’. Als je erop drukt draait het propellertje aan het eind van de staaf meteen 17.000 toeren per minuut. Uitkijken, het ding slaat bij verkeerde stand in de mengkom of verkeerde vorm van de kom de inhoud zo tegen het plafond. Met de andere knop kan hetzelfde gebeuren, maar deze is verbonden met een toerenregelaar. De snelheid is hiermee traploos te regelen tussen 9.000 en 17.000 toeren. Voor elk mengsel, elk papje, elke dikte van vloeistof is er een ideaal toerental.

Toch zijn die ‘langzame’ 9.000 toeren nog rijkelijk veel. Ik had een vijf jaar oude, nog bijna volle emmer latex plafondverf staan die ik eindelijk wou gebruiken. Maar klontjes in de verf. Met een 500 Watt sterke staafmixer geen probleem, dacht ik. Verf op waterbasis spoel je na het werkje net zo makkelijk van de steel en de scherpe scheepschroef van de machine af als pannenkoekbeslag. Dat was ook zo en hij kon het ook, de Dualit door de verf. Maar het had beter wat langzamer gekund, voor mijn kleren. En als hij met zo een kracht langzamer draait zou hij een slap deegje kunnen kneden. Een paar weken geleden ging het op deze plek over een keukenmachine van Philips die bijna in de fik vloog bij een poging om de hoeveelheid deeg te kneden die hij volgens de gebruiksaanwijzing aankon (1.700 gram). Dat ging echt niet en later bleek dat hij ook kleinere hoeveelheden bloem en water niet elegant tot een bol deeg kneedt maar tot grove korrels. Een langzame deeghaak aan de staafmixer kan het wellicht beter. Of een boormachine. Moderne boormachines kunnen fantastisch langzaam.

Wouter Klootwijk

De Dualit staafmixer (100 euro) www.micave.nl.