Voor AZ dreigt mislukt seizoen na uitschakeling

Ruud Vormer (rechts) van AZ in duel met Thomas Graveson van Everton. Coach Louis van Gaal was onder de indruk van het Europese debuut van de 19-jarige Vormer. Foto Fred Ernst az - everton, vormer probeert thomas gravesen te stoppen. foto fred ernst Ernst, Fred

AZ 2 Everton 3

Ruststand 1-2. 2. Johnson 0-1, 16. Pellè 1-1, 43. Jagielka 1-2, 65. Jaliens 2-2, 77. Vaughan 2-3. Scheidsrechter: Dereli (Turkije). Toeschouwers: 16.500.

Op een ijskoude winteravond zag AZ de magie van zijn thuishaven wreed verstoord. Everton dompelde de club uit Alkmaar in diepe rouw. Niet alleen verloor AZ voor het eerst in zijn bestaan een Europa-Cupwedstrijd op eigen grond, na 32 duels, de nederlaag betekende tevens uitschakeling in het UEFA-Cuptoernooi. En dat laatste zat trainer Louis van Gaal nog het meest dwars. Volgens hem had AZ toch een groot deel van de wedstrijd gedomineerd en was dit resultaat beslist niet nodig geweest.

Feit is echter dat AZ dit seizoen in vergelijking met de afgelopen jaren te gemakkelijk wedstrijden verliest. In de groepswedstrijden van de UEFA Cup nu twee keer op rij en in de competitie staat het team van Van Gaal al op vijf verloren duels. Dat is één meer dan in het hele seizoen 2006-2007. Het lijkt of de verdedigers van de club niet scherp genoeg zijn. In de laatste linie vertrok alleen Tim de Cler, naar Feyenoord. Gezien zijn offensieve speelwijze kan het aan de afwezigheid van de linkervleugelverdediger niet liggen. Op zijn positie was Barry Opdam gisteravond een van de betere spelers bij AZ.

Van Gaal constateerde na de domper dat de drie treffers van Everton er wel „vervelend” uitzagen, maar volgens hem troffen zijn verdedigers weinig blaam. Het was „pure pech” dat Everton zo gemakkelijk drie keer op voorsprong kwam. De eerste treffer viel al na een minuut en vier seconden. Uitblinker Andrew Johnston draaide weg bij David Mendes da Silva en schoot de bal door de benen van Greitar Steinsson. „De bal viel twee keer gelukkig voor zijn voeten, Mendes had het duel juist gewonnen”, zei Van Gaal. Demy de Zeeuw keek er anders tegenaan: „We stonden al onder druk omdat we wisten dat we moesten winnen en hierdoor begonnen we feitelijk met een achterstand aan de wedstrijd.” De tweede treffer viel kort voor rust uit een corner. De Zeeuw trapte een inzet van weer Johnson van de lijn, waarna Victor Jagielka scoorde. „Het leek wel Comedy Capers”, vond Van Gaal. En tien minuten voor tijd, nadat AZ voor de tweede keer langszij was gekomen, had invaller James Vaughan alle vrijheid om het doelpunt te scoren dat een einde maakte aan de ongeslagen status van AZ in Europese thuiswedstrijden. „Toeval”, hield Van Gaal vol. „Everton heeft nauwelijks kansen gehad.” Maar zo was het toch dweilen met de kraan open. De doelpunten van Graziano Pellè en Kew Jaliens waren slechts voor de statistieken. Steven Pienaar van Everton: „Wij kregen veel vrijheid van AZ en we konden zelf onbevangen voetballen omdat we al geplaatst waren. Tja, dan maak je drie doelpunten.” De Zuid-Afrikaan vernederde Gretar Steinsson door de bal tussen zijn benen te spelen. „Gelukkig geeft manager David Moyes mij de vrijheid om zo te voetballen.”

Toevallig of niet, vanmiddag presenteert AZ een nieuwe centrale verdediger: de Mexicaanse international Hector Moreno. Een linksbenige speler, achttien jaar, transfervrij en afkomstig van UNAM Pumas. Clubeigenaar Dirk Scheringa heeft uit zakelijk oogpunt een voorliefde voor transfervrije spelers. Opmerkelijk genoeg liet Van Gaal gisteravond alvast weten dat zijn prioriteit niet bij de verdediging ligt als het gaat om versterkingen. „Ik hoop dat we in de winterstop een linkermiddenvelder aantrekken en een scorende spits”, zei Van Gaal. „AZ zal handelen naar vermogen. Maar ik hoef er niet per se een speler bij te hebben. Deze selectie is goed genoeg om zich in de eredivisie te plaatsen voor de play-offs.”

Het was pijnlijk dat de tweede keus van Everton gisteren zo makkelijk zijn slag kon slaan. In de slotfase haalde manager David Moyes met het oog op het competitieduel tegen Manchester United van dit weekeinde ook nog eens zijn toppers van het veld: Johnson, Pienaar en Thomas Gravesen. AZ was niet bij machte om de gelijkmaker te forceren, al kreeg invaller Kemy Agustien een enorme kans. De Zeeuw, die volgens Van Gaal de afgelopen weken zijn beste speler was maar nu werd gewisseld: „We hebben onze kansen om verder te komen in de UEFA Cup in Nürnberg weggegeven. Daar stonden we tien minuten voor tijd met 1-0 voor, maar verloren we met 2-1. Vanavond speelden te veel spelers bij ons onder hun niveau.”

Van Gaal deelde die mening, maar maakte terecht een uitzondering voor de negentienjarige Ruud Vormer. Hij kon terugkijken op een uitstekend Europees debuut. Van Gaal: „Ik zei al in de rust dat verschillende spelers bij ons onder het gewenste niveau voetbalden. Maar voor het jongste ventje op het veld gold dat niet. En dat bleef zo.” Vormer: „Jammer dat we hebben verloren, maar ik beleefde een onvergetelijke avond. Mooi toch om in een vol stadion tegen Everton te voetballen?”

Afgezien van dit lichtpuntje dreigt voor AZ een mislukt seizoen. Van Gaal hoopt op een betere tweede helft van het seizoen. „Als we bij de eerste vijf in de eredivisie eindigen en ons kwalificeren voor de Champions League, hebben we het vreemd genoeg beter gedaan dan vorig seizoen”, sprak hij zichzelf moed in.