Verzinsels houden de oorlog op afstand

Grave of the fireflies

Grave of the Fireflies Regie: Isao Takahata

€ 19,99 *****

Deze Japanse animatie uit 1988 van de beroemde Studio Ghibli (Howl’s Moving Castle, Spirited Away) is emotioneel krachtiger dan veel realistische films. Dat komt door de ongelofelijke aandacht voor details maar ook door de grote zorg voor rust en balans in het verhaal.Dat verhaal speelt tijdens de Amerikaanse aanval op het Japanse Kobe aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Setsuko (een jongen van een jaar of vijftien) en zijn zusje Seita van een jaar of vier zijn om te overleven op elkaar aangewezen.

Hun moeder is bij een luchtaanval omgekomen, terwijl hun vader niet meer terugkomt van de oorlog op zee. Meteen in de eerste scène zien we dat de twee kinderen zijn gestorven en de rest van de film wordt verteld in flashback.Het draait dan ook minder om dood of oorlog (dat zijn voldongen feiten) dan om het eiland van warmte en veiligheid dat Setsuko voor Seita creëert.De manier waarop Seita soms kijkt of ademhaalt of hoe ze reageert als Setsuko nog een laatste snoepje uit een blik tevoorschijn tovert, of de verzinsels waarmee hij de oorlog voor haar op afstand probeert te houden, maken dit tot een zeldzaam menselijke animatie.