Vage 3D-landschapjes

Nu de eerste honger naar navigatiesystemen is gestild, proberen Tomtom-fabrikanten zich verder te onderscheiden. Dat doen zij in prijs, uiterlijk, gebruiksgemak, maar vooral met de gebruikte software en het kaartmateriaal. Navigatiefabrikant Mio – na Garmin en Tomtom de derde producent ter wereld – probeert het marktaandeel te vergroten door zijn Mio’tjes voortaan te voorzien van kaarten in 3D, met levensechte landmarks. Tele Atlas, onlangs door Tomtom overgenomen, levert de gegevens aan. Tele Atlas rijdt continu door alle steden van de wereld met wagentjes die alles fotograferen. Tot nog toe werd deze informatie omgezet in tweedimensionale kaarten, maar sinds kort kunnen die foto’s driedimensionaal worden weergegeven. Duizend gebouwen heeft Tele Atlas inmiddels op Mio’s apparaatjes gezet.

In Nederland staan nog maar een dozijn gebouwen, alle in Amsterdam, op de kaart. Toegegeven, het beeld wordt een tikje rijker en reëler wanneer je langs het driedimensionale Paleis op de Dam rijdt, maar spectaculair is het nog niet, vooral als de belendende panden missen. Waardevoller is misschien wel het landschap, dat Tele Atlas ook in 3D heeft gezet. Voor Nederland opnieuw beperkt in nut, doordat hier geen bergen zijn. Toch leveren kunstmatige hoogteverschillen – zoals rond het Prins Clausplein – een plaatje op waarin het makkelijker navigeren is, ook al klopt de horizontale volgorde van bruggen vreemd genoeg niet overal.

Een gesimuleerd ritje in Zwitserland leverde nog innemender plaatjes op, met bergen die zich op het kleine navigatieapparaatje waarlijk in hoogte verheffen en wegen die zich daartussen een weg omhoog kronkelen. De lage resolutie levert echter een matig beeld op. 3D-kaarten zijn in het nieuwe jaar verkrijgbaar voor de Mio C620 (399 euro) en de Mio C620t (449 euro). Op termijn gaat Tele Atlas ook 3D-kaarten leveren aan de andere navigatiefabrikanten.