Toekomst ‘Zandvoort’ onzeker

Het racecircuit van Zandvoort moet mogelijk verhuizen naar Den Helder. Dat gaat de provincie Noord-Holland onderzoeken. Wegens de regels voor geluidsoverlast is het voortbestaan van het in 1948 geopende circuit aan de Noordzee onzeker geworden. Het onderzoek naar een nieuwe locatie past in een nieuwe visie van de provincie op de inrichting van Noord-Holland.

Het circuit is populair bij raceliefhebbers en de ondernemers in Zandvoort, maar zorgt voor veel geluidsoverlast. De Formule 1 is er sinds 1985 verdwenen, maar Zandvoort was de afgelopen twee jaar wel de gastheer voor de start van het A1-kampioenschap, de winterse variant van de F1 met landenteams. Verder wordt het circuit gebruikt voor Formule 3, DTM en Nederlandse kampioenschappen als Formule Ford.

Na een eerste verkenning denkt de provincie dat een locatie vlakbij het vliegveld van Den Helder geschikter is voor een racecircuit. Die plek ligt in een minder dichtbevolkt gebied en valt voor een deel samen met de geluidscontouren van het vliegveld. De gemeente reageerde al positief. „Dit is een grote kans voor Den Helder en de regio”, aldus burgemeester Hulman in een persbericht.