Televisie Voorkeur

Vanavond wordt beslist wie de beste Per Seconde Wijzer-speler ooit wordt. Oud-‘vierde rondespelers’ speelden in het kader van het veertigjarig bestaan van de kennisquiz tegen elkaar. De finale gaat tussen Jaap de Fockert uit Heerhugowaard en Lydia Jumelet uit Hollandsche Rading. Per Seconde Wijzer, Ned 2, 20.50-21.20u. Foto Peter den Boef

actualiteiten

EénVandaag. Morgen bespreekt Martin Ros voor de laatste keer zijn favoriete boeken bij de TROS op de radio. EénVandaag volgde hem in zijn laatste week. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Cañada Real in Spanje is de grootste sloppenwijk van Europa, een afvalput vol junkies, illegalen en buitenlandse arbeiders. En aandacht voor de uitspraak in het proces-Holleeder. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag vandaag. Geheel gewijd aan het proces-Holleeder. Met in de studio advocaat Jan-Hein Kuipers en hoofdofficier Bart Nieuwenhuizen van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. Ned.2, 22.15-22.50u.

informatief

Bureau Ambitie. Marianne Pons is 28 jaar en heeft een grafisch ontwerpbureau. Haar ontwerpen staan nu alleen op papier, maar ze wil meer: groot denken en presenteren op tv. Maar kan ze dat wel? In Bureau Ambitie staan mensen centraal die hun loopbaan een drastische wending willen geven. Ned.2, 19.50-20.25u.

documentaire

Welkom in Nederland! Programmaserie van filmmaker Michiel van Erp (Pretpark Nederland) over de pogingen van autochtone Nederlanders om de integratie met allochtone ‘medelanders’ te bevorderen. De 73-jarige Coen Fonk heeft dertien Afrikanen opgenomen in zijn rijtjeshuis. De meesten hebben inmiddels een verblijfsvergunning, toch zijn ze niet van plan ‘papa Coen’ te verlaten. Ned.2, 19.20-19.50u.

Facehooked. De netwerksite Facebook heeft zo’n 50 miljoen internationale leden. Kinderen weten de site al jaren te vinden, de Britse kranten hebben de mogelijkheden en de invloed van de site nog maar pas ontdekt. BBC2, 20.00-20.30u.

Cosmonaut Polyakov. Portret van de arts Valery Polyakov, een haast mythische figuur binnen het Russische ruimtevaartprogramma. Hij bracht een recordaantal uren non-stop door in de ruimte. Arte, 00.50-01:45u.

praatprogramma

De leugen regeert. Ruim een jaar geleden kondigde de Franstalige zender RTBF de onafhankelijkheid van Vlaanderen aan. Het was een fake-uitzending en bedoeld om de discussie aan te wakkeren. Nu heeft de Belgische ex-formateur Yves Leterme de Waalse omroep vergeleken met de Rwandese radio die aanzette tot volkerenmoord op Tutsi’s. Ned.2, 21.20-22.00u.

Een politiek gesprek. Bibi de Vries praat met Fatma Koser Kaya, advocate en Tweede Kamerlid voor D66. Het Gesprek, 21.30-22.00u.

Pauw & Witteman. Te gast zijn Holleeders advocaat Jan-Hein Kuijpers, Bram Moszkowicz en Fred Teeven. Verder een interview met Clarence Seedorf, Nederlands succesvolste clubvoetballer. Ned.1, 23.00-23.55u.

cultuur

Die lustige Witwe.Live uitgezonden operette van Franz Léhar, bewerkt door Jérôme Savary. Een hommage aan de gloriedagen van Hollywood. Arte, 22.05-00.50

Later... with Jools Holland. Kerstspecial met live-optredens in de studio. Vandaag artiesten met wie presentator Jools Holland samenwerkte, onder anderen Paul McCartney, The White Stripes en Solomon Burke. BBC2, 00.55-01.55u.

amusement

Gouden Loeki. Uit 37 genomineerde commercials hebben televisiekijkers vijf finalisten gekozen voor de finale van de Gouden Loeki. Tijdens het programma kunnen kijkers per telefoon en sms laten weten welk tv-spotje deze reclameprijs verdient. Vorig jaar won Centraal Beheer Achmea de gouden leeuw met het reclamefilmpje Acupunctuur. Presentatie: Reinout Oerlemans. Ned.1, 20.30-21.30u.

Kerst met Marc-Marie en Yvon. In de week voor Kerstmis nemen Marc-Marie Huijbregts en Yvon Jaspers het tegen elkaar op in drie spelronden. Ze worden bijgestaan door mensen die normaal gesproken moeten werken met Kerstmis. Ned.3, 19.30-20.00u.

Thank god it’s friday. Claudia de Breij neemt de week door, met onder anderen de ijsmeesters van Haulerwijk en Nijelamer, waar de eerste kortebaanwedstrijden van dit seizoen plaatsvonden. Ned 3, 21.40-22.30u.

Oliver Twist. Engelse miniserie. Aflevering 4. Corney en Bumble proberen Monks geld af te troggelen, maar in plaats daarvan bemachtigt Monks de ketting, de brief en Olivers geboortebewijs. Naar het boek van Charles Dickens. BBC1, 21.30-22.00u.

Kingdom. Tragikomische serie over een klein advocatenkantoor met onder anderen Stephen Fry als advocaat Peter Kingdom. Zijn labiele zus komt bij hem inwonen. België1, 22.05-22.55u.

Draadstaal. Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven ergeren zich aan, verbazen zich over en lachen om tijdloze thema’s. De Dikke Mannen ondergaan liposuctie, een museumbezoeker leert de fijne kneepjes van het vandalisme en de mascara van Joop zorgt voor een raar moment in de snackbar. Ned.3, 23.10-23.40u.

sport

Studio Sport jaaroverzicht. Aandacht voor de opmerkelijkste sportgebeurtenissen van afgelopen jaar. Centraal staan twaalf sporten, waarvan NOS-commentatoren en analisten de achtergronden belichten. Ook interviews met onder anderen wielrenner Michael Rasmussen. Ned.1, 21.25-22.55u.