Requiem waarin Indië meeklinkt

cd licht Astrid Seriese: The Wheel of Life ****

cd licht

Astrid Seriese: The Wheel of Life ****

Jazz, Indische klanken, melancholieke blues, vloeiende melodieën, een hartstochtelijke saxofoon en een stem die alle stijlen aankan: de nieuwe cd The Wheel of Life van jazzvocaliste Astrid Seriese blinkt uit door veelzijdigheid. Dit is mede te danken aan de begeleiding door het Metropole Orkest en de arrangementen van Sebastiaan Koolhoven. Hoewel jazz haar roots vormt, legt Seriese zich ook toe op folk, rock, het lichte genre en Nederlandstalige muziek, zoals op de eerdere cd Nuances van liefde. Nieuw aan The Wheel of Life is de persoonlijke thematiek van veel songs, al zijn het covers, zoals de titelsong van Chi Coltrane. Seriese maakt er haar eigen lied van met een vloeiende, beweeglijke stem die prachtig balanceert tussen kracht en intimiteit. Seriese kan groots uithalen met haar stem, zoals ze bewijst met de optredens van haar covergroep She Got Game.

Op deze cd overheersen poëzie en verstilling. Aan de dood van haar Indische moeder is Ibu Saya gewijd, een ontroerend requiem waarin Indië meeklinkt. De tekst van Melting Pot is Serieses persoonlijke boodschap aan een wereld, waarin culturele verschillen juist van onschatbare betekenis zijn. Dat uit zich ook in de zang en begeleiding die een mooi voorbeeld vormen van het genre ‘wereldmuziek’. Bijna fluisterend klinkt het gezongen gedicht On children. Dichterlijk is het woord dat deze jazzmuziek het dichtst benadert.

    • Kester Freriks