Pullman

Actrice Dakota Blue Richards als Lyra Belacqua met haar gouden kompas Foto RCV Entertainment GC_02269 The Golden Compass , September 18, 2006 Photo by Laurie Sparham/newline.wireimage.com To license this image (10745268), contact NewLine: U.S. +1-212-686-8900 / U.K. +44-207-868-8940 / Australia +61-2-8262-9222 / Japan: +81-3-5464-7020 +1 212-686-8901 (fax) info@wireimage.com (e-mail) NewLine.wireimage.com (web site) Laurie Sparham/newline.wireimage

In het Cultureel Supplement van 14 december vergelijkt Dirk Limburg de trilogie His Dark Materials van Philip Pullman met andere fantasy-literatuur als Harry Potter en The Lord of the Rings. Volgens Limburg doet Tolkien niet aan liefde. Als verstokte Tolkien-fan kan ik zeggen dat Tolkien er wel aan doet: een van de grootste helden uit The Lord of the Rings, Aragorn heeft een hartstochtelijke relatie met Arwen Undomiel, dochter van elfenkoning Elrond. Zij geeft zelfs haar onsterfelijke elfenstatus op voor de menselijke sterfelijke status, om zo met haar geliefde te kunnen trouwen. En dan is er nog een vrouw verliefd op Aragorn: Eowyn de nicht van Theoden, koning van de Mark van Rohan. Nadat zij tevergeefs een relatie met Aragorn probeerde aan te gaan trouwde zij tenslotte met Faramir, prins van Ithiliën. Verder heeft hoofdrolspeler Frodo een trouwe vriend Sam, die altijd al verliefd was op Roosje en daarmee aan het eind van het verhaal ook trouwt. En dan zijn er het hele verhaal door gelukkige paren te zien en staat er zelfs een liefdeslied in het boek over Enten en Entvrouwen.