Psychologische tests in gevaar door openheid

Psychologische tests dreigen ‘op straat’ te komen door nieuwe privacyrichtlijnen. Een beroepscode schrijft voor dat psychologen cliënten een kopie van de test met juiste antwoorden mee moeten geven.

Veel psychologen vrezen dat daardoor de tests op ruime schaal verspreid raken. Dat heeft als nadeel dat mensen kunnen oefenen voor ze zich laten testen. „De tests worden dan snel onbetrouwbaar”, zegt testontwikkelaar en psycholoog dr. Peter Tellegen, „terwijl het tonnen kost om nieuwe betrouwbare tests te maken”.

Het gaat om veelgebruikte intelligentietests en persoonlijkheidsvragenlijsten, maar ook om de tests die schoolvorderingen meten. In de vorige beroepscode van het Nederlands Instituut voor Psychologen waren de ruwe testgegevens en de test uitgesloten van inzage door de cliënt. Alleen de uitgewerkte resultaten waren in te zien, zonder de oorspronkelijke test.