Philips koopt beademingsbedrijf Respironics

Philips sluit 2007 af met zijn grootste overname ooit. Het elektronicaconcern doet een bod van 5,1 miljard dollar (3,6 miljard euro) op de Amerikaanse fabrikant van beademingsapparatuur Respironics.

Dat maakte Philips vanochtend bekend. De directie van het beursgenoteerde bedrijf uit de staat Pennsylvania steunt de overname.

Respironics haalt driekwart van zijn omzet uit beademingsapparatuur voor in huis. Met name zuurstofmaskers voor mensen met obstructief slaapapneu. Patiënten met deze aandoening hebben per nacht meerdere keren een ademstilstand, waardoor ze slecht slapen. Als het zuurstoftekort te lang duurt, kan er schade ontstaan aan hartspier of hersenen.

Respironics gaat de basis vormen van de afdeling medische apparatuur voor thuis van Philips. Het management van Respironics blijft aan en gaat deze afdeling leiden, vertelt een woordvoerder.

Naast zuurstofmaskers voor thuis maakt Respironics ook beademingsapparatuur voor in het ziekenhuis. Deze activiteiten zullen worden ondergebracht bij de divisie medische systemen. „Het versterkt allebei de activiteiten”, zegt de woordvoerder.

Voor Philips past de overname in de strategie om de divisie medische systemen te versterken. Hier liggen de winstmarges een stuk hoger dan bij bijvoorbeeld consumentenelektronica. Zo kocht Philips eerder deze week het medische softwarebedrijf Visicu, voor 290 miljoen euro.

Ook vindt Philips op deze manier een bestemming voor de overtollige kasgelden die het bedrijf overhield aan de verkoop van zijn chipdivisie en verschillende aandelenbelangen. Sinds 2005 deed het bedrijf voor 10 miljard euro aan overnames, inclusief deze. Ook maakte Philips eerder deze week bekend de komende twee jaar voor 5 miljard euro eigen aandelen in te kopen.

Respironics behaalde in het boekjaar 2007, dat eindigde op 30 juni, een omzet van 1,2 miljard dollar (nu 830 miljoen euro) en 122 miljoen dollar nettowinst. Voor komend jaar verwacht het bedrijf een omzet van 1,38 miljard euro (960 miljoen euro). Er werken 5.300 mensen.