Oorlogje spelen op ’t Offerfeest

Palestijnse jongens spelen met hun nieuwe speelgoedgeweren in de stad Jenin, op de Westelijke Jordaanoever. De geweren hebben ze zojuist kado gekregen voor Eid al-Adha, het Offerfeest. Het driedaagse islamitische feest begon voor sommigen moslims gisteren, voor de meesten woensdag al. De begindag verschilt per regio. Kinderen krijgen vaak geld, kleding en speelgoed en ter viering worden geiten, koeien en kamelen geslacht.

Op het Offerfeest herdenken moslims de bereidwilligheid van aartsvader Abraham om zijn zoon, zijn enige opvolger, te offeren. Dat had God hem opgedragen, terwijl Abraham ook was beloofd dat hij een groot nageslacht zou krijgen. Toen hij zijn gehoorzaamheid bewees, werd de slachtpartij op het laatste moment verhinderd door God. Christenen en joden kennen eenzelfde verhaal over Abraham, ‘vader van alle gelovigen’.