Onuitstaanbare regisseur als hoofdpersoon

Clash of Egos

Clash of Egos

Regie: Tomas Villum Jensen (2006).

€ 19,99 ***

Hij blijkt de spin in het web van de Deense filmwereld en expert in vreemde komedies. Scenarist Anders Thomas Jensen (Adam’s Apples, scenario After the wedding) schreef met Clash of Egos weer een droge komedie. Jensen stopte Clash of Egos vol met grapjes over de filmwereld door een onuitstaanbare regisseur als hoofdpersoon te kiezen. Met kunstenaarsbril en hippe Russische bontmuts is deze Claus Volter het toonbeeld van de pretentieuze artfilmer, die per se een bloedende walvis in zijn film wil en zijn trilogie The lover, The murderer en The artist durft te noemen.De opvliegende arbeider Tonny koopt per ongeluk een kaartje voor de draak The murderer. Woedend bezoekt hij de regisseur om zijn geld terug te eisen. Volter antwoordt verwaand: „Het idee van kunst is om het publiek niet te geven wat het wil.” Tonny mag uiteindelijk het scenario van Volters nieuwste film schrijven. Explosieve bom heet de actiefilm van Tonny, die zich ontpopt tot de Deense Dick Maas. Zo laat Jensen slim actie- en artfilm versmelten, met een milde satire als resultaat.