OM licht zaak-Holloway toe

In een poging kritiek te pareren heeft het Openbaar Ministerie op Aruba uitleg gegeven over het nieuwe bewijs op basis waarvan Joran van der Sloot (20) en de broers Satish K. (21) en Deepak K. (24) een maand geleden opnieuw werden aangehouden in de zaak van de verdwijning van de Amerikaanse tiener Natalee Holloway.

De verdachten zijn begin december op last van de rechter wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten. Het OM besloot daarop af te zien van verdere vervolging.

Volgens het OM blijkt uit een getuigenverklaring van juni dit jaar dat een verdachte tijdens een nachtelijk telefoongesprek, vijf uur nadat Holloway het laatst in leven is gezien, klonk alsof er iets aan de hand was. Toen de getuige ernaar vroeg zei de verdachte dat hij haar niet in de problemen wilde brengen en dat hij wat er was gebeurd niet over de telefoon kon vertellen. Uit een andere getuigenverklaring blijkt dat een andere verdachte zich de dag na de verdwijning veelzeggend anders gedroeg. Daarnaast is een chatgesprek achterhaald waarin werd gerefereerd aan de dood van Holloway. Ook werd uit een afgeluisterd gesprek tussen verdachten duidelijk dat ze meer informatie hadden dan ze de Arubaanse politie vertelde. Natalee Holloway verdween in 2005 tijdens een vakantie op Aruba.