Noordpool

Bladeren

Pinguïns naar de Noordpool brengen? Het is geprobeerd. In 1936 werden drie groepjes met negen koningspinguïns van de Zuidpool helemaal boven Noorwegen uitgezet. En een paar jaar later ook nog een allegaartje macaroni- en zwartvoetpinguïns. Het liep droevig af voor de onderzoekers, en vooral voor de pinguïns. De meeste proefvogels verdwenen geruisloos. Nooit meer van gehoord. Er zijn maar een paar verhalen over. Een koningspinguïn ontmoette een plaatselijke visservrouw, misschien wel terwijl hij hoog rechtop langs de kust liep. Geschrokken dacht de vrouw dat ze met een enge demon van doen had – en sloeg het dier dapper dood.

Zes jaar later kwam opeens een van de macaronipinguïns toch nog boven water. Hij had zich vastgebeten aan een vislijn. Dat dier was gezond en goed vet, dus voedsel had hij wel gevonden. Maar hij bewees: rond de Noordpool zitten teveel mensen voor pinguïns om zomaar zonder bescherming te overleven. (Wie weet is ook wel een pinguïn in een ijsbeer terecht gekomen. Géén stemmig kersttafereel.)