Nog meer kerstsfeer

Paul McCartney en zijn Wings in Tokio in 1990. foto AFP (ARCHIVES) - Photo prise le 01 mars 1990 de l'ex-chanteur des Beatles, Paul McCartney (C), posant en compagnie de sa femme Linda et membres du groupe "Wings", lors d'une conférence de presse à Tokyo. Linda McCartney est décédée à l'âge de 56 ans des suites d'un cancer, le 17 avril à Santa Barbara aux Etats-Unis. AFP+

The Paul McCartney Years

( 3 dvd-set).

Regie: Paul McCartney

€ 37,00 ****

Van het geniale naar het gênante is maar een kleine stap – en niemand zet die makkelijker dan Paul McCartney. Wie anders dan de 65-jarige ex-Beatle kan een briljant nummer als ‘Blackbird’ laten volgen door het overbodige ‘Bluebird’? Wie anders kan zonder blikken of blozen overstappen van de stevige rock ’n’ roll van ‘Lady Madonna’ naar de trekkerigheid van ‘Listen To What The Man Said’?

Het blijkt allemaal weer op The McCartney Years, een meer dan zes uur durend muzikaal overzicht van Sir Pauls carrière na de Beatles. De box bestaat uit twee dvd’s met de videoclips die McCartney (solo en met zijn groep Wings) uitbracht tussen 1970 en 2005, en één dvd met concertregistraties, waaronder het beroemde festivaloptreden in Glastonbury (2004), toen hij met stevig rockende band liet zien dat je als bijna-64-er niet met Vera, Chuck en Dave in de tuin of bij het haardvuur hoeft te gaan zitten.

De eerste twee dvd’s van The McCartney Years zijn de interessantste, al is de volgorde van de clipjes door de meester zelf bepaald en nogal rommelig; nu begint dvd één met ‘Tug Of War’ uit 1982 en eindigt nummer twee met ‘C’mon People’ uit 1993. Gelukkig kun je de dvd’s ook chronologisch afspelen, opdat je keurig begint met het schitterende ‘Maybe I’m Amazed’ van McCartney’s eerste soloplaat en eindigt met ‘A Fine Line’ van zijn beste recente cd Chaos & Creation In The Backyard.

Je krijgt dan in één moeite door ook een mooi overzicht van de ontwikkeling van de videoclip sinds de jaren zeventig. Zo zijn de rustieke beelden bij het lieflijke ‘Heart Of The Country’ (een bebaarde Paul en zijn eerste vrouw Linda te paard door de Schotse duinen) niet alleen helemaal jaren-zeventig maar ook typisch de protohistorie van de videoclip. Dan volgt het stenen tijdperk, met bijvoorbeeld het statische studiofilmpje bij ‘London Town’ (1978, drie houterige mensen in regenjassen). En in de jaren tachtig – in het kielzog van Michael Jacksons baanbrekende griezelfilm bij ‘Thriller’ – komen de verhalende clips. In ‘Say Say Say’ speelt McCartney in een westernsetting een medicine show na, met Jackson in een van de bijrollen, en bij het slepende ‘Pipes Of Peace’ hoort een minispeelfilm over de historische kerstvoetbalwedstrijd in de loopgraven anno 1914.

‘Pipes Of Peace’ is niet het enige kerstfilmpje op The McCartney Years. Kijk en luister ook naar ‘Wonderful Christmastime’ en het jaren-dertigretroliedje ‘Goodnight Tonight’, en je weet: geen sfeervoller Kerst dan met de auteur van de monsterdoedelzakhit ‘Mull Of Kintyre’ (vijf weken nummer 1 in 1977, alleen al in Nederland).