New Orleans niet voor armen

Woedende protesten van inwoners van New Orleans hebben niet mogen baten. De gemeenteraad van New Orleans stemde gisteren unaniem in met het plan om 4.500 sociale woningen in New Orleans te slopen. Vier sociale woningbouwprojecten die door de orkaan Katrina in 2005 werden verwoest moeten wijken voor nieuwe woningen die bestemd zijn voor mensen met „uiteenlopende inkomensniveaus”.

Volgens critici zal de voorraad goedkope woningen nog verder slinken. Sinds de orkaan Katrina zijn goedkope woningen zijn in New Orleans schaars. Voor de arme, zwarte bevolking is daardoor steeds minder woonruimte beschikbaar. „Dit is kwaadaardige discriminatie, een ongegeneerde poging de zwarte bevolking van New Orleans te verdrijven”, aldus Kali Akuno, een van de organisatoren van de protesten.

De beslissing volgde na uren van debat. Intussen kwam het in de straten van New Orleans tot een gewelddadige botsing tussen politie en woedende demonstranten. De protesten bereikten een climax toen zeventig demonstranten tegenover veertig politiemannen en een tiental politieagenten te paard stonden.

Tientallen inwoners van New Orleans probeerden het stadhuis binnen te komen. Met pepperspray en tasers, pistolen waarmee stroomstoten worden gegeven, probeerde de politie de menigte te stoppen. Verschillende betogers moesten worden behandeld. Een vrouw die zei een stroomstoot te hebben gekregen, werd per ambulance weggebracht.

Het Amerikaanse ministerie van Volkshuisvesting en Stedelijke Ontwikkeling zegt dat de nieuwe woningen een streep zetten het „mislukte experiment” om de arme bevolking in crimineelgevoelige, geïsoleerde wooncomplexen te stoppen.

Maar tegenstanders betogen dat de architectuur van de bakstenen wooncomplexen bijzonder is en dat de gebouwen duurzamer zijn dan de woningen die het ministerie laat neerzetten. Het aantal daklozen in New Orleans is sinds de orkaan Katrina volgens sociaal werkers verdubbeld tot 12.000. (AP, BBC)