Muzikaal echtpaar in perfect evenwicht

cd wereld

Boi Akih: Yalelol. ****

Dit is een bijzonder dappere daad met als resultaat een prachtige plaat die waarlijk staat.Op Yalelol van Boi Akih verkeren de stem van Monica Akihary, het gitaarspel van Niels Brouwer en een grenzeloos repertoire in perfect evenwicht met elkaar.De teksten van Akihary en de composities van Brouwer werden afgelopen voorjaar vastgelegd in hun huis in Amsterdam-Noord. Daar verstopte geluidstechnicus Frans Wajon zich zo zedig dat het muzikale echtpaar zich zonder schroom kon wijden aan het muzikale liefdesspel.Dat leverde intieme ballads op zoals het openingsstuk Mahai en het al even lome Salo Au, maar ook tot stukken vol verrassende vondsten, vlammend vuurwerk en virtuoze vluchten.Van pure flamenco naar de blues, van een gamelan-motief naar Amerikaans getinte country of toch maar India, het lijken volkomen natuurlijke stappen voor de akoestisch spelende Brouwer, die knap ingehouden en heel puntig speelt.De gitarist vormt daarmee de ideale tegenstem voor het warm gevoileerde geluid van Akihary, die koestert, prikkelt en soms even uit de bocht vliegt.