Moskou dreigt kunst niet te lenen aan GB

Moskou. Rusland overweegt kunstwerken van onder anderen Van Gogh en Matisse niet uit te lenen aan Groot-Brittannië voor een tijdelijke tentoonstelling. Volgens het Russische staatsagentschap voor cultuur biedt Londen onvoldoende garanties dat geen beslag zal worden gelegd op een of meer werken in de tijd dat de kunst in Groot-Brittannië is. De kunstwerken bevinden zich op dit moment op een tentoonstelling in het Duitse Düsseldorf. Een deel van de 120 kunstwerken werd na de revolutie van 1917 door de Sovjetoverheid geconfisqueerd van privé-eigenaren. Rusland vreest dat nazaten een claim zullen leggen op de werken. Groot-Brittannië zegt in een reactie bereid te zijn extra maatregelen te treffen om juridische garanties tegen inbeslagname te kunnen bieden vóór de geplande opening op 26 januari. De relatie tussen Londen en Moskou is sterk bekoeld sinds de vergiftiging van de Russische ex-spion Aleksandr Litvinenko, die ruim een jaar geleden stierf in Londen. Volgens sommige diplomaten zijn de problemen rondom de expositie gevolg van de politieke strubbelingen.