Luchtvaartsector gaat vanaf 2012 betalen voor uitstoot CO2

brussel. Luchtvaartmaatschappijen moeten vanaf 2012 gaan betalen voor de uitstoot van CO2. De prijzen van vliegtickets zullen daardoor naar verwachting licht stijgen. De luchtvaartsector moet deelnemen aan de handel in emissierechten, zo besloten milieuministers van de Europese Unie gisteren. Emissiehandel werkt volgens het principe dat de vervuiler betaalt. Een deel van de emissierechten krijgen luchtvaartmaatschappijen gratis, 87 procent van de gemiddelde hoeveelheid CO2 die ze uitstootten in de periode 2004-2006. Drie procent is bestemd voor nieuwkomers op de markt, de overige 10 procent zal worden geveild. In 2012 zal deze maatregel luchtvaartmaatschappijen waarschijnlijk enkele tientallen miljoenen euro`s kosten. Maar omdat de hoeveelheid CO2 die mag worden uitgestoten in de jaren daarna gelijk blijft terwijl de sector hard groeit, zal dat bedrag waarschijnlijk ook snel groter worden. Bovendien wordt na 2012 een hoger percentage dan 10 procent geveild, zo voorspelt de Nederlandse milieuminister Jacqueline Cramer (PvdA).