Linda vond 2007 een rotjaar, pardon kutjaar

Lang en goed, al die weekbladen met dubbeldikke Kerstnummers, maar zeker zo opmerkelijk is het januarinummer van Linda (5,25 euro). ‘2007 was een kutjaar’ is het thema deze keer. Aan het woord komen tal van mensen die inderdaad minder gelukkig zijn met wat hen afgelopen jaar is overkomen. Zoals prinses Máxima (rel rondom Nederlandse identiteit-toespraak), Harry van Bommel (incident met vrouw op ambassade in Jordanië) en Louis van Gaal (AZ greep naast alle grote prijzen).

En Linda weet ze ver te krijgen. Wat zegt bijvoorbeeld prinses Máxima tegen interviewster Corine Coole? „Dat Geert Wilders mijn toespraak afdoet met correcte prietpraat, dat De Telegraaf mijn praatje een vergissing noemt, daar kan ik mee leven. Maar dat Paul Scheffer, ik dacht een intellectueel, een van de weinigen in Nederland, suggereert dat je geen wereldburger kunt zijn als je een huis van een paar miljoen bezit met een hek eromheen, dat heeft mij enorm geschokt. (...) Waar denkt Paul Scheffer dat Al Gore woont, en Nelson Mandela?”

Hillary Clinton geeft zich bloot tegenover Sylvia Witteman: „Ik vond het altijd onzin om schaamhaar te scheren, maar Bill zegt: Read my lips, no more Bushes.”

En dan is er Albert Verlinde die bekent: „Als ze zeggen: ‘Albert, we houden van je’, antwoord ik: ‘Ik ook!’”

Kortom, wat de lezer al begon te vermoeden is inderdaad waar, zo schrijft Linda de Mol zelf in een column achterin het blad: „Deze editie van Linda is voor ruim 90 procent fake.”

We proberen de dingen altijd net ietsje anders te doen, zegt uitgever Jocelyn Brouwer. „Dus als damesbladen in januari schrijven over afslanken, maken wij een nummer over snacken.” Zo ontstond ook het idee van dit net iets andere jaaroverzicht. Doel? „Mensen vermaken, daar zijn wij voor. Damesbladen hoeven niet per se te informeren, we zijn het Journaal niet.”

Dat het thema ‘kutjaar’ zou zijn lag voor de hand voor wie even terugdenkt aan de scheiding van de naamgeefster van het blad en alle publiciteit daar omheen. Het woord zelf lag gevoeliger. In de aankondiging in het vorige nummer stond nog ‘rotjaar’. „Maar ja, zo zegt niemand dat.”

Heeft dit initiatief iets met Youp te maken, de glossy waarmee Youp van ’t Hek de glossy’s van Linda, Matthijs en Heleen op de hak wil nemen? „Nee, dit januarinummer lag al een week bij de drukker toen Youp uitkwam, al wisten we natuurlijk wel dat het eraan kwam”, zegt Brouwer.

De reacties zijn tot nu toe positief. Maar geïnterviewden als Harry van Bommel („Waar is de tijd gebleven dat eenvoudige fractiemedewerksters elkaar de ogen uitkrabden voor het voorrecht zich te laten penetreren door de halfharde roede van een profuus zwetend, sigarenrokend alcoholisch Kamerlid?”), hebben nog niet gereageerd. „Ach, die man doet normaal gesproken alles om in de publiciteit te komen, dus nu is het eens een keertje zo”, zegt de uitgever. Verder wijst zij erop dat Linda de Mol ook zichzelf bepaald niet spaart. Zo staat zij onder andere in bikini afgebeeld in een pose die moeilijk flatteus kan worden genoemd. Wel fake, natuurlijk.

Een collectors item, in een oplage van 140.000.