Kunst van ABN naar stichting verplaatst

ABN Amro heeft haar kunstcollectie met zo’n 16.000 objecten medio oktober, dus voor de overname van de bank, juridisch ondergebracht in haar eigen kunststichting.

Een woordvoerder van ABN Amro ontkent dat dat is gebeurd om de collectie uit handen te houden van Fortis, Santander en Royal Bank of Scotland, de kopers van de bank. „Daarover is sinds 2003 gesproken. We zouden het ook hebben gedaan als de bank zelfstandig was gebleven of als de overname door Barclays was doorgegaan.”

De stichting is nu formeel eigenaar van de bezittingen, maar de bank heeft de zogeheten economische eigendom gehouden. Dat betekent dat de bank de kunstwerken in bijvoorbeeld haar kantoren kan laten zien en dat het beheer en de verzekeringen voor haar rekening komen, zo legt de woordvoerder uit. Bij de overdracht is geen geld over tafel gegaan.

De kunstcollectie, met onder meer werk van Andy Warhol en Marlene Dumas, is vanaf 1977 aangelegd op initiatief van toenmalig bestuurslid Jan Roelof van den Brink. De collectie is een van de oudste en grootste bedrijfsverzamelingen in Nederland.

Onlangs heeft voorzitter Tom de Swaan van de stichting, tevens voormalig financieel directeur van ABN Amro, zijn functie overgedragen aan Rijkman Groenink, de inmiddels teruggetreden bestuursvoorzitter van ABN Amro.

Het bericht, vanmorgen in de Telegraaf dat er bij Fortis, dat het Nederlandse deel van ABN Amro overneemt, commotie over de constructie zou zijn ontstaan, wordt door de woordvoerder van de bankverzekeraar met klem weersproken. Fortis zoekt wel uit wat de consequenties zijn.