Japan gaat toch geen bultruggen vangen

Jonge bultrug in een zeereservaat voor de Australische kust. Foto AFP (FILES) This file photo dated 25 August, 2001 shows a young adult humpback whale breaching into the air during a miratory frolic in Australia's Hervey Bay Marine Park off Fraser Island, north of Brisbane. Japan has dropped its plan to kill humpback whales after strong protests led by Australia, Japanese public broadcaster NHK said 21 December 2007. AFP PHOTO/FILES AFP

Japanse walvisvaarders zullen voorlopig niet jagen op bultruggen. Volgens een regeringswoordvoerder is daartoe besloten vanwege „de negatieve gevolgen voor de relatie met Australië”. Eerder oefende ook de Amerikaanse regering druk uit om geen bultruggen te vangen.

Een paar weken geleden voer de Japanse walvisvloot uit voor de vangst van zo’n duizend walvissen, vooral dwergvinvissen (935). Japan wilde voor het eerst in ruim veertig jaar ook vijftig bultruggen vangen. Het moratorium op de bultrug – door zijn fraaie buitelingen de lieveling van veel walvis-watchers – dateert van 1966.

De Japanse walvisvaart is omstreden. Japan vindt dat de situatie van verschillende walvissoorten zodanig is verbeterd dat niets commerciële vangsten nog in de weg staat. Al jaren omzeilt Japan het moratorium door walvissen te vangen onder het mom van wetenschappelijk onderzoek.

Australië kondigde deze week aan de Japanse walvisvloot voor de Antarctische kust te volgen om bewijsmateriaal te vergaren voor een internationale rechtszaak. Japan zegt de Australische controle niet te vrezen omdat de walvisvaarders handelen op basis van internationale verdragen. De Japanse minister van Buitenlandse Zaken wil snel een gesprek met zijn Australische collega, om begrip te vragen voor Japans visie. (AFP, Reuters)